Bolo Vegan de Chocolate | Vegan Chocolate Cake

Não sou vegetariana ou vegan. No entanto e por causa do meu trabalho, tenho que experimentar receitas diferentes, já que existem cada vez mais pessoas com dietas especiais.

Sendo Portugal um país onde se come maioritariamente muita carne de porco, peixe e doces/sobremesas com quantidades de ovos absurdas, tenho que acompanhar e estar a par destas tendências.

Fica aqui uma sugestão de um bolo para se apresentar num jantar entre amigos – sejam eles vegetarianos ou não 😉

(Serve 8-10)
Ingredientes:

  • 270 g farinha com fermento
  • 200 g açúcar branco
  • 350 ml água
  • 50 g cacau em pó – eu usei cacau magro
  • 9 Colheres de sopa de óleo de girassol
  • 3 Colheres de sobremesa de fermento em pó
  • 2 Colheres de sobremesa de exacto de baunilha

Para o recheio/decoração:

  • 20 g manteiga vegan
  • 1 Chávena de chá de açúcar em pó
  • 2 Colheres de sopa de cacau em pó
  • 3 Colheres de sopa de água
  • Nozes q.b.

Pré-aquecer o forno a 160ºC.
Untar uma forma com óleo e polvilhar com farinha.

Peneirar a farinha, fermento e cacau para uma tigela. Adicionar o açúcar e o óleo. Bater tudo, acrescentando a água e o extracto de baunilha. Misturar bem e verter para a forma. Levar ao forno durante 40-45 minutos.

No entretanto preparar o recheio, colocando a manteiga e a água num tachinho. Levar ao lume até a manteiga derreter. Retirar do lume e acrescentar o açúcar e cacau. Deixar arrefecer.

Como usei uma forma redonda, cortei o bolo aos quadrados – no entanto é possível usar a forma ou o bolo como quiser. Coloquei uma camada de recheio entre cada fatia de bolo e terminei por colocar por for também. Enfeitar com nozes – ou outro fruto seco a gosto.

Devaneios de Chocolate - Bolo Vegan Chocolate



I am not a vegetarian or vegan. However, because of my job, I have to try different recipes, since there is more people with special diets. 

Portugal being a country where people eat mostly pork, fish and sweets/desserts with an absurd quantity of eggs, I have to follow and be aware of this new tendencies. 

I leave here the suggestion of a cake to present in a dinner among friends – either they are vegetarians or not 😉 

(Serves 8-10)
Ingredients: 

  • 270 g self-raising flour
  • 200 g caster sugar
  • 350 ml water
  • 50 g cocoa powder- I used light cocoa 
  • 9 Tablespoons sunflower oil 
  • 3 Tablespoons baking powder
  • 2 Tablespoons vanilla extract

For the filling/decoration:

  • 20 g vegan butter
  • 1 Cup confectioner’s sugar
  • 2 Tablespoons cocoa powder 
  • 3 Tablespoons water
  • Walnuts  

Pre-heat the oven (160º). Grease a baking tin and sprinkle some flour. 

Sift the flour, baking powder and cocoa. Add the sugar and sunflower oil. Beat everything, and add the water and vanilla extract. Mix well and pour into the baking tin. Place it in the oven and bake it for about 40-45 minutes. 

Meanwhile, prepare the filling by melting in a pan the butter and water. When melted, add the sugar and cocoa. Let it cool. 

Since I used a round tin, I trimmed the cake, cutting it into squares; however, you can use whatever baking tin or shape of cake you want. I spread some fudge in between layers of cake and end it by covering it all. Decorate with walnuts or any other nut you like. 

Vegan Chocolate Cake - Devaneios de Chocolate

GuardarGuardar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s