Chouriço Bread | Pão com Chouriço

My grandma’s chouriço bread was the best. No one in the world could / can make such bread as her. I don’t know if it was her hands, the way she kneaded or something else; the truth is, her chouriço bread was one of a kind.

And I don’t say this because my grandma’s food is better than yours, but because it was for real. When Cantinho de São João existed – a small house where served food and snacks during the weekend in my hometown -, she was one of the cooks and the responsible one for making bread. Everyone loved her bread! When the “restaurant” closed, it was still possible to see people during weekends looking and asking where that famous pão com chouriço was

When she passed away, my mother and aunt were – and still are! – the responsible to make bread in our family reunions. I must admit, they’re good and I like their bread, but it tastes different. Or maybe is just me, that misses my grandmother a lot.

In her memory, I decided to make my own chouriço bread at home. I don’t make it in a fire-wood oven, so that’s a huge difference. Nevertheless, I can taste and remember my childhood and feel her close… 🙂

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O pão com chouriço da minha avó era o melhor. Ninguém neste mundo era / é capaz de fazer pão como ela. Não sei se eram das suas mãos, a sua maneira de amassar ou outra coisa qualquer; a verdade é que o pão com chouriço dela era único.

E não digo isto porque “a comida da minha avó é melhor que a tua”, mas porque era a realidade. Quando o Cantinho de São João – uma pequena casa que servia refeições e snacks durante o fim-de-semana na minha terra -, ela era uma das cozinheiras e a responsável pelo pão. Toda a gente amava o seu pão! Quando o “restaurante” fechou, ainda era possível ver pessoas pelas redondezas à procura do famoso pão com chouriço…

Quando a minha avó nos deixou, a minha mãe e tia ficaram por ser as responsáveis pelo pão nas nossas reuniões familiares. Tenho a admitir que elas são boas a fazer pão e eu gosto, mas não sabe ao mesmo. Ou talvez seja eu que apenas sente muito a falta da minha avó.

Em sua memória, decidi começar a fazer o meu pão com chouriço em casa. Não o faço num forno a lenha e isso faz toda a diferença. Ainda assim, consigo saborear e relembrar a minha infância e senti-la, a ela, bem próximo de mim… 🙂

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Author: M.

I’m M., the baker. Mid 20’s, tourist guide by day, chocoholic and foodie by night. I love food and everything related to it. I decided to create this blog after discovering that I love being in the kitchen, get my hands dirty and create delicious meals and desserts. Once in a while and randomly I will post other things that I enjoy in life and makes me happy, but in the end, everything will lead us to food! :)

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