Strawberry Heaven | Delícia de Morango

It has been a while since the last recipe; I even don’t know where to start. The truth is I’ve been going through difficult times. My oven decided to take some permanent vacations in the worst time ever, and between other happenings and a lot of work, the blog has been a little bit forgotten.

Well, not forgotten… Let’s say, it’s only with a little bit of dust! As my mind is always rambling and wandering through food and sweets, recipes and gastronomic experiences…

Since things are still a bit confusing and chaotic, I just had the time to do this simple and yet strawberry delicacy. Actually, there’s no recipe needed, since it’s so easy to make; it’s a meringue with homemade strawberry jam and some toasted nuts. The end result will always be delicious. I even didn’t measure the ingredients – you only need to grab and mix them!

Devaneios de Chocolate 1.JPG

Ingredients:

  • Egg whites
  • Sugar
  • Strawberries
  • Pine nuts
  • Lemon juice

Pre-heat the oven (100ºC). Whisk the egg whites with some lemon juice drops until they’re stiff. Little by little, add the sugar until you still have a stiff mix but glossy. Place the meringue in a circle on a trey with paper or do small meringues with a baker’s bag.

Meanwhile, prepare the strawberries by cleaning and cutting their feet. Place them in a pan with sugar and cook them slowly. Separate the pulp. Place it in the centre of the meringue and toss some toasted pine nuts all over – almonds would be perfect for this recipe, but I didn’t had any. But any kind of nut would work just fine!

Pour the strawberry jam over the meringue.

Devaneios de Chocolate 2.JPG


Já se passou tanto tempo desde a última receita que nem sei por onde começar. A verdade é que estes têm sido tempos difíceis. O meu forno decidiu ir de férias permanentes na pior altura, e entre outros acontecimentos e muito trabalho, o blogue tem ficado, inevitavelmente, um pouco esquecido.

Bem, esquecido nunca está… Digamos, apenas com um pouco de pó! Pois a minha mente está sempre em devaneios e a pensar em comida e doces, receitas e experiências gastronómicas…

Como as coisas ainda não estão completamente calmas e organizadas, esta semana só tive tempo de fazer uma pequena delícia de morango – a primeira de há muito tempo! – e deixo-vos aqui a receita.

Não tem nada que saber, já que se trata de um mega suspiro com doce de morango caseiro e pinhões tostados. Fiz tudo a olho, sem pesos nem medidas, portanto basta agarrar no que têm por aí em casa e transformar neste doce!

Ingredientes:

  • Claras de ovo
  • Açúcar
  • Morangos
  • Pinhões
  • Sumo de limão

Pré-aqueça o forno a 100ºC. Bater as claras de ovo com umas gotinhas de sumo de limão até ficarem bem firmes. Adicionar aos poucos açúcar branco até obter uma mistura ainda firme mas brilhante. Colocar num tabuleiro com papel vegetal em forma de círculo – ou ainda pode fazer pequenos suspiros com o saco de pasteleiro.

Entretanto, prepare os morangos, lavando-os e retirando os pés. Coloque num tachinho com pouco açúcar e levar ao lume brando. De vez em quando mexer. Quando estiverem quase feito em papas, retire e passe por um coador. Guarde a polpa que sobrou.

Quando o mega suspiro estiver pronto e arrefecido, coloque no centro a polpa de morango. Toste uns pinhões – não tinha amêndoa que teria funcionado lindamente neste caso, mas na verdade qualquer tipo de fruto seco fica bom! – e espalhe-os por cima da polpa. Por fim, verta a calda de morango.

Devaneios de Chocolate 3.JPG

Advertisements

2 thoughts on “Strawberry Heaven | Delícia de Morango

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s