Low-Fat Brownies | Brownies de Baixo Teor de Gordura

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This year has been, so far, full of gluttony. I haven’t been that much cautious with what I eat and I’ve found difficult to reduce the sugar in my daily basis. These are still effects from Christmas and New Year excesses.

But I realized I could still eat and do what I love – to bake; I just have to adapt everything to my needs for this moment in particular… And eventually, everything will return to normal.

This is a “critical” time for me – I’m preparing myself for my first half-marathon at the moment. Yes, it’s true, I’m a runner, and yes, it’s possible to balance cakes and candies with running or any other regular physical activity! Both my mind and body have to grow stronger, so I have to be very careful with what I eat – meaning, no fat nor sugar! Of course, I’m allowed to “slip” once in a while – I’m not looking to be a top athlete!

Devaneios de Chocolate - Brownies Low-fat.JPG

That’s why I bring you a low-fat brownies recipe. Small quantity of fat and sugar, but still delicious! This is possible thanks to the high quality dark chocolate, with a big cocoa percentage that I used; remember, the bigger percentage of coca in chocolate, means less percentage of sugar.

Whit this, I just want to say that, even when it seams impossible, everyone should manage some time and space in their lives to stay active and healthy, but eat what a person love at the same time though. In the end, it’s just a matter of self willpower and determination. I’m doing it right now – it has been difficult, I won’t lie about it – but still, I’m resolving and trying to find my balance, and the best of all this, you feel better with yourself and enjoy life even more!

If I can do it, you can do it! 😉

Ingredients:
(Serves 4)

75 g self-raising flour
30 g dark chocolate, melted
2 Bananas, mashed
5 Tablespoons skimmed milk
3 Tablespoons cocoa powder
1 Tablespoon caster sugar
1/2 Cup brown sugar
1 Teaspoon vanilla essence
4 Egg whites
Icing sugar, for dusting

Pre-heat the oven (180º C). Line a square cake tin with baking parchment.

Blend the cocoa powder, caster sugar, dark chocolate with the milk. Add the mashed bananas, brown sugar and vanilla.

Lightly beat the egg whites and add the chocolate mix. Beat well. Sift the flour and pour it in the cake tin.

Bake for 40 minutes. When cool, cut in small squares and dust them with icing sugar.


Este ano começou por ser um ano muito guloso. Neste último mês, não tive grande cuidado com a alimentação e tem-me sido muito difícil deixar o açúcar. Claro que tudo isto são ainda repercussões dos excessos do Natal e Ano Novo.

Percebi que não preciso de deixar de comer ou fazer aquilo que gosto – bolos e afins -; só tenho que adaptar tudo às minhas necessidades… E eventualmente, tudo voltará ao normal.

Na verdade, esta é uma altura “critica” para mim – neste momento, ando a prepara-me para a minha primeira meia-maratona. Sim, é verdade, eu corro e sim, é possível conjugar bolos e doces com correr ou qualquer outro exercício físico regular! E sendo uma altura de preparação física e mental, é necessário ter em atenção tudo o que como. Ou seja, gorduras e açúcares não podem ser recorrentes! Uma vez por outra, é claro, não faz mal –pois também não aspiro ser uma “atleta” de topo!

É por isso que vos trago esta receita de brownies com baixo teor de gordura. Sem gordura e com pouco açúcar, e ainda assim, saborosos graças ao chocolate negro de boa qualidade e elevada percentagem de cacau. Tentem usar chocolate negro com uma grande percentagem de cacau; quanto maior a percentagem de cacau, menor a percentagem de açúcar!

Com isto, só quero terminar e dizer, que embora às vezes pareça impossível, toda a gente deveria arranjar um tempinho e espaço nas suas vidas para permanecer saudável e activo, e ao mesmo tempo, comer aquilo que gosta. No fim, é só uma questão de controlo e de autodeterminação. É o que estou a fazer neste momento. Tem sido difícil – não vou mentir -, mas ainda assim, estou resolvida e a tentar a encontrar o balanço certo. No fim, a melhor parte é a óptima sensação com que se fica, que permite aproveitar melhor cada momento da vida!

Se eu consigo, vocês também! 🙂

Ingredientes:
(Serve 4)

75 g farinha com fermento
30 g chocolate negro, derretido
2 Bananas, esmagadas
5 Colheres de sopa de leite magro
3 Colheres de sopa de cacau em pó
1 Colher de sopa de açúcar branco
1/2 Taça de açúcar amarelo
1 Colher de chá de essência de baunilha
4 Claras de ovo
Açúcar em pó, para decorar

Pré-aquecer o forno (180º C). Untar e colocar papel vegetal numa forma quadrada.

Misturar o cacau, o açúcar branco, o chocolate negro com o leite. Adicionar as bananas, o açúcar amarelo e a baunilha.

Bater ligeiramente as claras em castelo. Adicionar a mistura de chocolate e bater bem. Adicionar por fim a farinha e colocar a massa na forma.

Levar ao forno durante 40 minutos. Quando arrefecido, cortar em quadrados pequenos e decorar com açúcar em pó.

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Author: M.

I’m M., the baker. Mid 20’s, tourist guide by day, chocoholic and foodie by night. I love food and everything related to it. I decided to create this blog after discovering that I love being in the kitchen, get my hands dirty and create delicious meals and desserts. Once in a while and randomly I will post other things that I enjoy in life and makes me happy, but in the end, everything will lead us to food! :)

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