Chila & Almond Cake | Bolo de Chila e Amêndoa

Devaneios de Chocolate - Bolo de Chila e Amêndoa.JPG

January has come and passed as fast as it only could; I barely had time to organize things and come here to wish you a great 2017. But I guess it is not too late to do that! 😉 So friends, foodies and bloggers from the entire World – happy 2017!

With so many recipes to post that I lately tried, I’ve decided to post a simple one as the first of this year. And just because it has a special meaning for me – and also because I ate the entire cake by myself, meaning I really loved it!

I bring you a chila cake. And what’s chila? Is the fruit of the black-seed squash. In Portugal we use a lot of chila – or, also known as gila – in our traditional sweets and confectionery. Usually the rest of the pumpkin is to feed animals and not for our consumption, although it is possible to use it.

Devaneios de Chocolate - Bolo de Gila.JPG

Chila is really sweet and usually you know that is a good quality chila, when it comes in “strings”. It seems in Spain they also use chila in their gastronomy and call these same strings, cabello de ángel, or angel’s hair.

Don’t know if it taste like angel’s hair, but the golden color and the sweetness of chila is truly something made in heaven!

Ingredients:
(Serves 4-5)

1 Egg
80 g caster sugar
80 g flour
70 g sliced almonds
2 Tablespoons chila
1 Teaspoon baking powder
Cinnamon, brown sugar to sprinkle

Pre-hear the oven (180º C).

Whisk the egg with the sugar until you obtain a smooth and pale mixture. Add the rest of the ingedientes.

Place the dough in a baking pan greased; sprinkle brown sugar and cinnamon on top. Bake it for about 20 to 30 minutes. Serve it with more chila if you desire.


Bolo de Gila - Devaneios de Chocolate.JPG

Janeiro veio e passou tão depressa que deixa uma pessoa atarantada. Quase não tive tempo para organizar as coisas e vir aqui desejar-vos a todos um fantástico 2017. Penso que ainda não é tarde demais para o fazer! 😉 Por isso amigos, gulosos e bloggers do Mundo, um feliz 2017!

Com tantas receitas que tenho experimentado ultimamente, decidi trazer-vos como a primeira deste ano, uma receita muito simples. E só porque tem um significado especial para mim – e também porque comi o bolo todo sozinha, o que significa que o adorei mesmo!

Trago-vos um bolo de chila. Como muitos de vocês saberão, ainda é algo muito utilizado na nossa gastronomia e pastelaria tradicional. Geralmente o resto da abóbora-gila serve para alimentar os animais, embora seja possível usarmo-la.

A chila/gila é mesmo muito doce e geralmente quando vem em filamentos ou “fios”, temos a certeza de que é realmente muito boa. Pelos vistos em Espanha também usam chila na gastronomia e chamam a esses mesmo fios de cabello de ángel, ou cabelos de anjo.

Não sei se sabem a cabelos de anjo, mas a cor dourada e a doçura da chila é de facto, qualquer coisa vinda dos céus!

Ingredientes:
(Serve 4-5)

1 Ovo
80 g de açúcar branco refinado
80 g de farinha de trigo
70 g de amêndoa palitada
2 Colheres de sopa de gila
1 Colher de sobremesa de fermento em pó
Canela, açúcar amarelo q.b. para polvilhar

Pré-aqueça o forno a 180º C.
Bate-se o ovo inteiro com o açúcar até se obter um creme fofo, branco e leve. Juntam-se os restantes ingredientes e mistura-se bem.
Coloca-se numa forma untada e forrada com papel vegetal; polvilha-se com canela e açúcar amarelo a gosto.
Leva-se ao forno cerca de 20 a 30 minutos.

Também podem encontrar a receita aqui.

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Author: M.

I’m M., the baker. Mid 20’s, tourist guide by day, chocoholic and foodie by night. I love food and everything related to it. I decided to create this blog after discovering that I love being in the kitchen, get my hands dirty and create delicious meals and desserts. Once in a while and randomly I will post other things that I enjoy in life and makes me happy, but in the end, everything will lead us to food! :)

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