Chocolate and Caramel Shortbread | Shortbread de Chocolate e Caramelo

Devaneios de Chocolate - Chocolate and Caramel Shortbread.JPG

Happy holidays everybody! I bring you one last sweet bite before Christmas day – chocolate and caramel shortbread. Perfect for small bites and even to give as a present, if you’re the kind of person that loves offer homemade gifts. They just look beautiful inside a jar and believe me, young or older, people will love these!

After all, who doesn’t love the combo chocolate and caramel? Ok, probably the allergic ones, but seriously… It’s irresistible!

Shortbread is a type of a biscuit made from one part of sugar, two parts butter and three parts flour. It’s originally from Scotland, 18th Century. This is something commonly associated with Christmas and for that reason I decided to make them.

E. already forbidden me to approach the fridge – I can’t stop eating them! -, and we suspect they will not survive until tomorrow… Sincerely, I’ll not hold myself. After all is Christmas and I can always blame the dog, eheh 😛

Devaneios de Chocolate.JPG

Wish you the most delicious and harmonious holidays. Merry Christmas!

(Makes 12)
Ingredients:
175 g flour
115 g + 100 g butter
55 g + 100 g white sugar
400 g condensed milk
200 g chocolate

Pre-heat the oven (180º C). In a bowl, mix the flour, 115 g of butter and 55 g of sugar. Place it on a greased baking pan and press it. Let it cook for about 25 to 30 minutes.

Prepare the caramel. Place the condensed milk, the butter and sugar in a pan and let it simmer. Whisk everything until you have a thick mixture. Pour over the shortbread and leave it on the freezer until is cold and firm.

Melt the chocolate over a pan with simmering water and tip it over the caramel. Let it cold. Cut it in slices or squares.


Shortbread de Chocolate e Caramelo - Devaneios de Chocolate.JPG

Boas festas pessoal! Trago-vos uma última receita antes do dia de Natal – shortbread de chocolate e caramelo. Perfeito para ser oferecido como uma prendinha se são o tipo de pessoas que gostam de oferecer prendas caseiras. Ficam muito bonitos dentro de um frasco e acreditem, novos ou velhos, as pessoas vão simplesmente amá-los!

Afinal, quem é que não gosta da combinação de chocolate e caramelo? Ok, provavelmente os que são alérgicos, mas a sério… é irresistível!

Shortbread não tem bem tradução, mas é um biscoito em que tem uma parte de açúcar, duas de manteiga e três de farinha. É original da Escócia, nasceu no século XVIII. É muito comum ser associado ao Natal e essa é uma das razões pela qual eu o fiz.

O E. já me proibiu de me aproximar do frigorífico – não consigo parar de comê-los! -, e suspeitamos que não vão sobreviver até o dia de amanhã… Sinceramente, não me vou conter. Afinal é Natal e posso sempre culpar o cão, eheh 😛

Desejo-vos a todos um Natal muito delicioso e harmonioso. Feliz Natal!

(Faz 12)
Ingredientes:
175 g farinha
115 g + 100 g manteiga
55 g + 100 g açúcar branco
400 g leite condensado
200 g chocolate

Pré-aqueça o forno (180º C). Numa taça misturar a farinha, os 115 g de manteiga e os 55 g de açúcar. Por tudo num tabuleiro untado e pressionar com as mãos. Levar ao forno cerca de 25 a 30 minutos.

Prepare o recheio. Num tacho, colocar o leite condensado, a restante manteiga e o açúcar e deixar levantar fervura. Mexer tudo até engrossar ligeiramente. Verter a mistura sobre o shortbread e levar ao frigorifico até arrefecer e estar firme ao toque.

Derreta o chocolate em banho-maria e verter por cima do caramelo. Deixar arrefecer. Cortar às tiras ou aos quadrados.

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