Chocolate Bolo Rei

Devaneios de Chocolate - Chocolate Bolo Rei.JPG

What is the best way to start December? I can give you the answer right away: it’s with some Chocolate Bolo Rei! You can read here the story behind the cake. It’s a Christmas cake and we Portuguese, as well as in my house, are used to have it during the Winter months.

As soon as you eat the first slice, you’ll crave for more and more. It’s so delicious and although very fulfilling, you just can’t have enough.

The funny thing is that I actually started to enjoy more Bolo Rei – I found a way to ignore the crystallized fruit, not big fan! -, so now I’m always looking forward to buy or do some at home, and eat as much as I can.

The last few years started to appear different Bolos Rei on supermarkets and bakeries – with different shapes, with eggs on top, with chocolate, etc.

Being chocolate the love of my life – right after E. and my nephews of course! What person do you think I am?! – I couldn’t resist trying to add chocolate to the Bolo Rei recipe. The final result…? Addicting!

Of course this doesn’t substitute the original one – and for me, the only one. Nevertheless, it’s a beautiful cake to serve at a Christmas dinner with family and friends! 🙂

Devaneios de Chocolate - Bolo Rei de Chocolate.JPG

(Serves 8 – 10)
Ingredients:

250 g flour
70 g butter, at pieces
50 g white sugar
10 g yeast
5 g salt
0,20 l firewater or brandy – I used Lourinhã firewater
0,15 l semi-skimmed milk
1 Egg
1 Lemon and orange zest
Water
Nuts – I used raisins, pine nuts, almonds and walnuts
Milk Chocolate with 20% cocoa solids, in pieces

Add a bit of warm water to the yeast; mix it well. Add a bit of flour and knead everything. Let it rest in a warm place for about 30 to 40 minutes.

Add the rest of the flour, the zests and all the ingredients – but not the nuts and chocolate.

Join the nuts and chocolate in pieces and knead everything. If you need, add more flour. Once again, let the dough rest in a warm place for more 30 minutes. After that, give the bolo-rei shape and one last time, let it rest for 30 minutes. Meanwhile pre-heat the oven (180º C).

If you want, cover the cake with beaten egg just to give a golden look. Sprinkle more nuts and chocolate over the cake and let it bake for about 40 to 50 minutes.

This cake goes perfectly with sweet wines or brandies! 😉


Chocolate Bolo Rei - Devaneios de Chocolate.JPG

Qual é a melhor maneira de começar Dezembro? Dou-vos já a resposta: com um Bolo Rei de Chocolate! Podem ler a história por detrás do bolo aqui.

Para quem sabe e conhece, assim que se come uma fatia, é simplesmente impossível não comer pelo menos mais uma, duas, três… É delicioso e embora bastante completo, uma pessoa não consegue parar. Não é demasiado doce, mas ao mesmo tempo é fresco e frutado – uma obra de arte portanto!

A parte engraçada é que antes não era grande fã, mas após conseguir ignorar a fruta cristalizada, passei a gostar realmente de Bolo Rei! Portanto, assim que chega a época natalícia, estou sempre a ver se compro ou faço em casa, para poder banquetear-me com esta maravilha Portuguesa.

Nos últimos anos começaram a surgir diferentes Bolos Rei nos supermercados e pastelarias – com formas diferentes, com ovos por cima, com chocolate, etc.

Sendo que chocolate é o amor da minha vida – logo depois do E. e dos meus sobrinhos, claro! Que pessoa pensam que eu sou?! -, não consegui resistir a experimentar em casa um Bolo Rei com chocolate. O resultado final? Viciante!

Claro que este bolo não substitui o original – e para mim, único. Ainda assim, não deixa de ser um bonito bolo para servir num jantar de Natal com família e amigos! 🙂

(Serve 8 -10)
Ingredientes:

250 g farinha
70 g manteiga, aos pedaços
50 g açúcar branco
10 g fermento de padeiro
5 g sal
0,20 l aguardente da Lourinhã
0,15 l leite gordo
1 Ovo
Raspa de um limão e laranja
Água q.b.
Frutos secos q.b. – eu usei passas, pinhões, amêndoas, nozes
Chocolate de leite com mínimo de 20% de cacau, aos pedaços q.b.

Desfaça o fermento de padeiro num pouco de água morna. Misture um pouco de farinha. Amasse e deixe levedar num lugar quente, durante cerca de 30 a 40 minutos.

Junte a massa levedada à restante farinha, as raspas de um limão e de uma laranja e restantes ingredientes – menos os frutos secos e o chocolate.

Acrescente os frutos secos a seu gosto e o chocolate partido aos pedaços. Amasse tudo muito bem e, se necessário, acrescentar mais farinha. Deixe levedar, num lugar quente, durante 30 minutos. Passado o tempo, dê a forma de um bolo-rei e deixe uma última vez levedar durante mais 30 minutos. Pré-aqueça o forno a 180º C.

Se desejar, pode pincelar o bolo com ovo batido para lhe dar um brilho extra. Enfeite com mais frutos secos e chocolate aos pedaços. Leve ao forno durante 40 a 50 minutos.

Este bolo vai muito bem com vinhos doces ou aguardente – preferencialmente da Lourinhã! 😉

Bolo Rei de Chocolate - Devaneios de Chocolate.JPG

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