Areias Brancas, The Most Famous Unknown Cake

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Areias Brancas. We could literally translate this to “white sands”. The name of a traditional dessert from Areia Branca beach, in Lourinhã. Beautiful and peaceful place, perfect for surfing and of course, to eat some amazing delicacies 😉

A lady who was raised in a Nun Convent in Lisbon created this small almond pudding. She passed her recipe to the family as it survived to our days, after many generations. The recipe is still a secret and only the family knows it; for me, that is what it makes so special and even more delicious.

The family moved to Areia Branca beach, where they decided to open a tea house around 1938 – it was known as the Pavilhão Verde -, and it was here where they finally decided to sell the almond puddings, which gave the name of “Areias Brancas”.

The Pavilhão Verde no longer exists but there is the Casa das Areias Brancas in Lourinhã, who had the idea to promote this traditional dessert with a small movie called “The Most Famous Unknown Cake”, and who also took it to the Cannes Lions this year.

Like many others desserts created in convents, monasteries, etc. in Portugal, the main ingredients are almost always the same – a lot of eggs and sugar, and of course, almonds! Almonds were one of the main productions in Portugal, especially in the South. Unfortunately, today that is not a reality any more, and thus when you go to a supermarket you only can find almonds imported from the United States, as well as other countries. So I always try to buy something regional and for that I go to small markets or local markets where I can find all type of almonds. Not saying that the imported aren’t good; by any means, they’re also very tasty and good quality but if I can help my country and local producers with small gestures buying their almonds, I will do that instead.

So, this recipe have almonds for sure – although the recipe is a secret, we definitely can find it easily when eat one Areias Brancas. And the rest we only can guess and that was what I did and it goes like this:

Makes 8
150 g white sugar + a little more to sprinkle
75 g almonds
40 g flour
200 ml milk
2 Eggs
½ Teaspoon of vanilla essence
Butter

Mix the eggs with the flour and sugar. Whisk everything until you obtain and smooth and light dough.

Heat the milk – don’t boil it – and add the vanilla essence. Pour, little by little, to the eggs mixture without stop mixing.

Grind the almonds until you obtain flour and add to the rest of the mix.

Pre-heat the oven (200º C). Grease puddings pans with butter and sprinkle sugar on it. Pour the almond dough and let it bake for about 10 to 15 minutes – be careful, they burn easily!

When cold, take them out of the pans and cover them with more white sugar. It will remind you the white and soft sands of Areia Branca beach 🙂


Devaneios de Chocolate - Areias Brancas, Lourinhã.JPG

Areias Brancas, um doce tradicional da Praia da Areia Branca, Lourinhã. Um sítio muito bonito e pacífico, perfeito para a prática de surf e claro está, para se comer bem e bom 😉

Esta delícia nasceu das mãos de uma senhora que foi criada num Convento de Freiras em Lisboa. Passou a receita à família, a qual sobreviveu até aos nossos dias, depois de muitas gerações. A receita, essa é segredo e só a família sabe; para mim, isso torna este doce ainda mais especial e delicioso.

A família mudou-se para a Praia da Areia Branca, onde decidiram abrir uma casa de chá por volta de 1938 – era conhecida como o Pavilhão Verde – e foi aqui que finalmente decidiram vender estas pequenas espécies de pudins de amêndoa, ao qual deram o nome de “Areias Brancas”.

O Pavilhão Verde já não existe mas sim a Casa das Areias Brancas no centro da Lourinhã, que tiveram a ideia que promover este típico doce da região com um vídeo chamado  “The Most Famous Unknown Cake”, e que levaram até Cannes este ano ao Festival da Criatividade.  

Como muitas outras receitas criadas em conventos e mosteiros em Portugal, os ingredientes principais são sempre os mesmos – uma enorme quantidade de ovos e açúcar, e claro, amêndoa! Eram uma grande produção em Portugal, especialmente no Sul. Infelizmente, isso é uma realidade que já não existe e é por isso que quando se vai ao supermercado, encontramos amêndoas importadas dos Estados Unidos ou outros países. Tento comprar sempre produtos regionais ou locais nas pequenas mercearias ou lojas, não querendo dizer que as amêndoas dos outros países não são boas; pelo contrário, são e também são de boa qualidade, mas se me é possível ajudar o meu país ou produtores locais com o pequeno gesto de comprar local, eu prefiro fazê-lo.  

Portanto, esta receita leva amêndoa de certeza – embora a receita seja segredo, conseguimos definitivamente senti-la quando comemos Areias Brancas. O resto tive que adaptar e vai assim:

Faz cerca de 8
150 g açúcar branco + mais para polvilhar
75 g amêndoa
40 g farinha
200 ml leite
2 Ovos
½ Colher de chá de essência de baunilha
Manteiga q.b.

Misture os ovos com a farinha e açúcar. Bata tudo até obter uma massa fofa e leve.

Aqueça o leite – não é necessário ferver – e adicione a essência. Verta, aos poucos, na mistura de ovos sem deixar de mexer.

Triture a amêndoa até ter uma farinha e junte ao preparado anterior.

Pré-aqueça o forno a 200ºC. Unte com manteiga formas pequenas de pudins e polvilhe com açúcar. Verta a massa de amêndoa e leve ao forno por 10 a 15 minutos – cuidado que queima-se facilmente!

Quando frios, retirar das formas e polvilhá-los com mais açúcar até se tornarem brancos e fizer lembrar a Praia da Areia Branca 🙂

Areias Brancas - Devaneios de Chocolate.JPG

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Author: M.

I’m M., the baker. Mid 20’s, tourist guide by day, chocoholic and foodie by night. I love food and everything related to it. I decided to create this blog after discovering that I love being in the kitchen, get my hands dirty and create delicious meals and desserts. Once in a while and randomly I will post other things that I enjoy in life and makes me happy, but in the end, everything will lead us to food! :)

7 thoughts on “Areias Brancas, The Most Famous Unknown Cake”

  1. Ok, I am TOTALLY smitten by these adorable little cakes. Bookmarking to make once I get back home (hard to cook while traveling… 😉

    Loved the story behind the cakes, and of course, like pasteis de nata, these made me dream!

    Liked by 1 person

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