Pastéis de Nata, The Most Famous Portuguese Delicacy In The World

Pastel de Nata - Devaneios de Chocolate.JPG

Pastel de Nata. No comment! Hummm. The name say it all.

For those who never heard about it, let me say, it is probably the most famous Portuguese delicacy in the world! You can read all the history here, where I’ve made a Pastel de Nata tart – with no puff pastry.

But since I’ve made some puff pastry lately, I’ve decided to do some original pastéis de nata for us – and no doubts, much better than the tart!

Although it requires some work and hours in the kitchen, the final result is worthy, especially because you know that people will enjoy them very much – and that is, my friends, the best part of it all 😉

Devaneios de Chocolate - Pastel de Nata.JPG

But if only the pastéis de nata would survive until after supper – you definitely don’t want a person like E. near and around you when you’re doing them; as soon as they come out the oven, they suddenly vanish, just like magic!

  • 300 g puff pastry
  • 250 g semi-skimmed milk
  • 150 g sugar
  • 75 g water
  • 30 g flour
  • 3 Egg yolks
  • 1 Cinnamon stick
  • Lemon peel

In a pan, take the sugar and water to simmer. Let it boil for about 3 minutes.

Dissolve the flour with a little bit of milk. Bring the rest of the milk to simmer with the cinnamon stick and lemon peel. Add the gooey flour and mix until it gets thick.

Add the sugar to the milk and mix it well and then, mix it with the egg yolks.Combine everything; take out the cinnamon stick and the lemon peels.

Roll out the puff pastry in a rectangle and then into a roll. Cut small slices and place them in muffin pans – if you don’t have pastel de nata ones. Let them rest in the freezer for about 10 to 15 minutes.

(1)
(1) Pastel de Nata - Devaneios de Chocolate.JPG
(2) Pastel de Nata - Devaneios de Chocolate.JPG
(3) Pastel de Nata - Devaneios de Chocolate.JPG
Pre-heat the oven (260º C).

Fill the muffin pans with the cream and take them to bake for about 10 to 15 minutes or until they achieve a crunchy look and “burned” on top.

(2)
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Pastel de Nata. Nada mais a dizer. Hummm. O nome diz tudo!

Para quem não sabe ou nunca ouviu falar, deixem-me dizer-vos, é provavelmente a delícia Portuguesa mais famosa do mundo! Podem ler toda a história aqui, de quando fiz uma tarte de pastel de nata – sem massa folhada.

Mas sendo que fiz massa folhada recentemente, decidi experimentar os originais – sem dúvida muito melhor que a tarte!

Embora requeira bastante trabalho e horas na cozinha, o resultado final é recompensador, especialmente porque se sabe que as pessoas vão apreciá-los bastante – e isso, meus amigos, é mesmo a melhor parte! 😉

Isto é, se os pastéis de nata sobreviverem até à hora da sobremesa – não vão querer alguém como o E. por perto enquanto os fazem; senão, assim que saem do forno, desaparecem num ápice… Até parece magia!

  • 300 g de massa folhada
  • 250 g leite meio gordo
  • 150 g açúcar
  • 75 g água
  • 30 g farinha
  • 3 Gemas
  • 1 Pau de canela
  • Casca de limão q.b.

(Ver fotos acima)

Num tacho, levar ao lume a água com o açúcar – não mexer enquanto está ao lume. Deixar ferver cerca de 3 minutos e retirar.

Dissolva a farinha com um pouco de leite e mexer até formar uma papinha. Levar o restante leite ao lume com o pau de canela e a casca de limão. Antes de ferver, misturar a farinha aos poucos e mexer até engrossar.

Juntar ao leite a calda de açúcar e mexer bem e misturar este preparado às gemas. Mexa bem; retire o pau de canela e as cascas de limão.

Estique a massa folhada num rectângulo e enrole num rolo. Corte às rodelas e coloque nas forminhas de pastel de nata – se não tiver estas, pode sempre usar forminhas de muffins, que são um pouco mais largas. Leve as forminhas ao frio durante 10 a 15 minutos. (1)

Pré-aqueça o forno a 260º C.

Encha as forminhas com o creme e leve ao forno bem quente durante 10 a 15 minutos. É importante que obtenha uma massa crocante e estaladiça e um recheio cremoso e tostado – quase “queimado” – por cima. (2)

Devaneios de Chocolate - Pastel de Nata (3).JPG

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7 thoughts on “Pastéis de Nata, The Most Famous Portuguese Delicacy In The World

    1. Thank you Annika for stoping by! 😉 You’re absolutely right, pastel de nata are gorgeous! If you do them, don’t forget to share the final result with me please! 😀

      Liked by 1 person

  1. I will NVER forget the first time I had “pastel de nata” in Lisbon. I swear, it was a life changing experience! I’ve always wanted to try to make them, and looking at yours, I realize they look exactly like the real ones… I intend to try them soon, what a nice cooking project that will be!

    Beautiful post!

    Liked by 1 person

    1. Thank you so much Sally! 😀
      Indeed, pastel de nata can change a person’s life, amazing! I just can’t have enough; they’re absolutely delicious and one of my favs for sure – homemade or not.
      Do that but don’t forget to share with me the final result please! 😉

      Like

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