Palmier

Palmier - Devaneios de Chocolate.JPG

Still related with the last post – puff pastry, you can see it here -, I’ve been doing all the kind of things I love the most with it. And to begin my puff pastry adventure, I’ve made palmier – oh, and how I love them!

Palmier (“palm tree” in French) or also coeur de France (“France heart”), was born in France – wouldn’t imagine – in the 20th Century. They also go by the name of “elephant ear” or “palm leaves” because of the all the layers and shape.

It was one the things I liked to do the most when I worked in a pastry; they’re very easy and fast to do, but I loved the folding and then see them grow in the oven and afterwards, decorate them with sugar or chocolate…hmmm, chocolate!

In Portugal you can find them in every corner; it is one of those things it was successful and completely impossible to resist. How something so simple can be so delightful?

As simples as this, you only need puff pastry and sugar:

Roll out the puff pastry into a rectangle and sprinkle sugar on it – be generous! Find the centre and roll up together the two sides so they can meet in the middle.

Sprinkle more sugar and then fold the sides again. Keep folding until it’s possible; the last folding will turn your dough in a roll.

(1)

Devaneios de Chocolate - Palmier.JPG
Leave the roll to rest in the freezer for about 15 minutes.
Cut slices and place them in a trey; bake them at 170º C for about 15 to 20 minutes – at some point, you have to turn them to bake in the other side.

(2)Devaneios de Chocolate Blog - Palmier.JPG

Palmier - Devaneios de Chocolate Blog.JPG


Ainda relacionado com a última entrada – massa folhada, podem ver aqui -, tenho aproveitado para fazer as coisas de que mais gosto. E para começar esta minha aventura de massa folhada, fiz uns palmier – oh, e como eu adoro-os!

Palmier (“palmeira” em Francês) ou Coeur de France (“coração de França”), nasceu em França – quem diria, não é? -, no século XX. Também são conhecidos por “orelha de elefante” ou “folha de palmeira” devido às suas camadas de folhas e formas.

Era uma das coisas que mais gostava de fazer quando trabalhava na pastelaria; são tão fáceis e rápidos de se fazer; adorava fazer as dobras e depois vê-los a crescer no forno e claro, no fim decorá-los com açúcar ou chocolate… hmmm, chocolate!

Em Portugal é possível encontrá-los em cada esquina; é uma daquelas coisas que teve sucesso imediato e ao qual é impossível resistir. Como é que algo tão simples pode ser tão saboroso?

É tão simples que é ridículo. É só massa folhada e açúcar:

(Ver fotos acima)

Estique a massa folhada num rectângulo e polvilhe com açúcar – seja bem generoso! Encontre o centro da massa e dobre as extremidades para o meio onde se irão encontrar. Polvilhe novamente açúcar e repita a dobra; continue a dobrar para o meio até onde for possível. (1) Irá obter no final um rolo de massa polvilhado com açúcar. Leve o rolo ao frio durante 15 minutos.

Corte às fatias e coloque num tabuleiro espaçadas entre si. Leve ao forno a 170º C durante 15 a 20 minutos. A meio da cozedura terá que dar a volta para cozê-los do outro lado. (2)

 

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Author: M.

I’m M., the baker. Mid 20’s, tourist guide by day, chocoholic and foodie by night. I love food and everything related to it. I decided to create this blog after discovering that I love being in the kitchen, get my hands dirty and create delicious meals and desserts. Once in a while and randomly I will post other things that I enjoy in life and makes me happy, but in the end, everything will lead us to food! :)

3 thoughts on “Palmier”

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