Brioche au Chocolat

Brioche au Chocolat - Devaneios de Chocolate.JPG

Don’t you just love the smell of fresh baked bread in the early morning? I do!

It’s really hard for me, when I’m jogging during the morning and passing through all the bakeries in town… the smell of bread in the air is just to die for!

Thus, one of these days, I’ve arrived home motivated and just prepared a beautiful breakfast inspired in one of the many French goodies, brioche au chocolat.

Brioche appeared in the 15th Century and the name of it was inspired in numerous different things; for example, some say the name came from the habitants of Saint-Brieuc, others claim to be a derivation of bris, which means “broken” and hocher, “moving”.

It is a kind of sweet bread, with a big quantity of butter and eggs. It makes part of the viennoiserie group, meaning, baked goods from a yeast dough, similar to bread, but with ingredients that turn it more sweeter and more similar to pastry, as pain au lait or pain aux raisins for example.

Devaneios de Chocolate - Brioche au Chocolat.JPG

People usually eat them by the morning, at breakfast with coffee, fruit or chocolate. And although they’re perfect to start a day and make it brighter, they’re also great to eat in the middle of the afternoon or as midnight snack – trust me, I know!

(Makes 8 – Faz 8)
125 g of flour | farinha
60 g of butter, diced | manteiga, cortada ao pedaços
80 g of plain semisweet chocolate
2 g of easy-blend (rapid-rise) dried yeast | fermento de padeiro
2 Eggs, beaten | ovos batidos
2 Tablespoons of hot milk | colheres de sopa de leite quente
1 Tablespoon of sugar | colher de sopa de açúcar
A pinch of salt | pitada de sal

Sift the flour and salt into a bowl and add the sugar and yeast. Make a hole in the centre and add the milk and the beaten eggs.
Misture a farinha com o sal numa tigela e adicione o açúcar e o fermento. Faça um buraco no centro e adicione o leite e os ovos.

Beat everything well until you obtain a fairly soft dough. Place it on a floured work surface and knead the dough for about 5 minutes until smooth and elastic. If needed, add more flour.
Misture tudo muito bem até que obtenha uma mistura macia e fofinha. Coloque a massa numa superfície enfarinhada e amasse tudo cerca de 5 minutos até obter uma massa fofa e elástica. Se necessário, adicionar mais farinha.

Add the diced butter, few pieces at the time and knead until each addition is absorbed. Wrap it on cling film and let it rest in the freezer for about 1 hour – you can leave it during night if you intend to serve it for breakfast.
Adicionar a manteiga cortada aos pedaços, um pouco de cada vez, até que cada pedaço de manteiga seja absorvida. Enrole a massa em película aderente e leve ao frio cerca de 1 hora ou deixe durante a noite se deseja servir para pequeno-almoço.

Grease some brioche tins. Divide the dough into pieces and shape each one into a smooth round. Place a chocolate square in the centre of each. Close the sides and press to seal; place with the joined sides down. Cover and leave them in a warm place for about 30 minutes or until they’ve doubled the size. Pre-heat the oven (200ºC).
Unte forminhas de brioche. Divida a massa em pequenas parcelas e dê a forma de uma bola. Coloque no centro um quadrado de chocolate. Feche e pressione os lados para selar; coloque essa parte para baixo. Tape e deixe num lugar quente durante 30 minutos ou até terem duplicado de tamanho. Pré-aqueça o forno a 200ºC.

Brioche au chocolat - Devaneios de Chocolate blog.JPG

Brush the brioches with milk – or beaten egg – and bake them for 15 to 20 minutes.
Pincele os brioches com leite – ou ovo batido – e leve ao forno durante 15 a 20 minutos.

Devaneios de Chocolate Blog - Brioche au chocolat.JPG

Brioches freeze very well and therefore they can be kept for 1 month in the freezer. They’re also very tasty with melted chocolate drizzled over the top of them.

Of course, when you eat things like these, a person has to run and burn even more calories in the day after but, it’s totally worthy! 🙂


Quem não gosta do aroma de pão acabado de fazer pela manhã? Eu!

É realmente difícil quando vou correr de manhã e passar por todas as pastelarias da vila… O cheiro a pão acabado de fazer no ar é de comer e chorar por mais!

Um destes dias cheguei a casa motivada e por isso preparei um pequeno-almoço inspirado numa das muitas iguarias Francesas, brioche au chocolat.

O brioche foi criado no século XV e o nome foi inspirado em várias coisas, por exemplo: alguns dizem que o nome surgiu dos habitantes de Saint-Brieuc; outros dizem que é uma derivação de bris, o que significa “partido” e hocher, “mover” – vá-se lá perceber!

É uma espécie de pão doce com uma grande quantidade de manteiga e ovos. Faz parte do grupo viennoiserie – coisas cozidas com fermento de padeiro, semelhantes a pão, mas com ingredientes que o tornam mais doce e mais aproximado à pastelaria, como os pães-de-leite ou o pão com passas.

Normalmente, as pessoas servem brioches ao pequeno-almoço com café, fruta ou chocolate. E embora sejam perfeitos para começar um dia, também são fantásticos a meio da tarde ou como snack de meia-noite – acreditem em mim, eu sei!

Os brioches congelam-se muito bem e podem ser armazenados durante cerca de 1 mês. São deliciosos com chocolate derretido como cobertura.

É claro que quando se come este tipo de coisas, uma pessoa tem que correr e gastar ainda mais calorias no dia seguinte, mas é algo que vale a pena! 🙂

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2 thoughts on “Brioche au Chocolat

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