Almond & Cinnamon Slices | Fatias de Amêndoa e Canela

Devaneios de Chocolate - Almond & Cinnamon Slices.JPG
After a small Easter break, I’m back for a new season. Hope you had the most fantastic Easter – mine was crazy! So much fun these last weeks, and so much to do!

The weather is finally allowing us to go out more often, take advantage of the sunny days and naturally, work! Backyard Tours are already out there and you might see them, with their only good mood and vibes, taking some nice people for nice walks! 😉

Back to what brought me here – the recipe. I don’t know what is common to eat in Easter where you live, but here in Portugal, it is pretty usual to have many types of almonds in the table – chocolate (dark, milk and white) almonds, sugar almonds, caramelized almonds, etc., besides all the chocolate in shape of rabbits and eggs that people use to give to kids as presents. So, since I have almonds all over the place, I thought I might use them to create something light and not so caloric.

Devaneios de Chocolate - Amonds&Cinnamons Slices.JPG
To assemble this recipe you need:
(Makes 12 – Faz 12)

4 Egg whites | claras de ovo
170 g of sliced almonds | amêndoas laminadas
75 g of sugar | açúcar
75 g of grinded almonds |amêndoas trituradas
½ teaspoon of baking powder | colher de sobremesa de fermento em pó
1/8 teaspoon of vanilla essence | colher de sobremesa de essência de baunilha
60 ml of olive oil | azeite
1 Orange zest | raspa de laranja
Cinnamon and brown sugar to sprinkle | canela e açúcar amarelo para polvilhar
Confectioner’s sugar to decoration | açúcar em pó para decorar

Pre-heat the oven  (180º C). Whip the egg whites until firm. Mix the sugar – keep whisking.
Pré-aqueça o forno (180º C). Bata as claras em castelo. Misture o açúcar – continue a bater.

Add the vanilla essence and the orange zest – you can use lemon zest instead. Alternately and still whisking, add the olive oil, the grinded almonds and the baking powder until everything is well mixed in the meringue.
Adicione a baunilha e a raspa de laranja – também pode usar limão como alternativa. Alternadamente, misture o azeite, as amêndoas trituradas e o fermento até que esteja tudo bem misturado no merengue.

Pour the meringue with almonds in a pan with a parchment paper. Sprinkle the  sliced almonds with cinnamon and brown sugar at your taste over the meringue. Take it to the oven and bake it for about 25 to 35 minutes.
Deite o merengue num tabuleiro com papel vegetal. Polvilhe canela e açúcar amarelo. Leve a cozer durante 25 a 35 minutos.

When completely cool, cut it in slices and if you want, you can decorate the slices with icing sugar.
Quando frio, corte o bolo em fatias e decore com açúcar em pó.

Almond & Cinnamon Slices - Devaneios de Chocolate.JPG

Almond&Cinnamon Slices - Devaneios de Chocolate.JPG
Just for curiosity, if you’re visiting the Algave soon, you might be able to see some almond trees blooming. It is surprisingly beautiful 😉


Depois de uma pequena pausa na Páscoa, estou de volta para mais uma temporada. Espero que tenham tido uma Páscoa fantástica – a minha foi de doidos! Muito divertidas estas últimas semanas, e tanto para fazer!

O tempo tem-nos permitido sair mais vezes, tirar proveito dos dias solarengos e claro, trabalhar! Os Backyard Tours andam aí e vocês são bem capazes de os ver com a sua única boa energia, a levar algumas pessoas simpáticas a dar umas voltas! 😉

Mas de volta ao que me trouxe – a receita. Se não estão em Portugal, não sei o que estão acostumados a comer na Páscoa, mas aqui é bem comum encontrar todo o tipo de amêndoas na mesa – de chocolate, de açúcar, caramelizadas, etc. Para além de todo o tipo de chocolate imaginário – os coelhos e os ovinhos de chocolate… Bem, mas como tinha tantas amêndoas por aqui, decidi fazer algo leve e nem tanto calórico.

E só por curiosidade, se estão a pensar em visitar o Algarve para breve, vejam as amendoeiras em flor – são surpreendentemente bonitas!

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Author: M.

I’m M., the baker. Mid 20’s, tourist guide by day, chocoholic and foodie by night. I love food and everything related to it. I decided to create this blog after discovering that I love being in the kitchen, get my hands dirty and create delicious meals and desserts. Once in a while and randomly I will post other things that I enjoy in life and makes me happy, but in the end, everything will lead us to food! :)

8 thoughts on “Almond & Cinnamon Slices | Fatias de Amêndoa e Canela”

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