Petit Gâteaux

1. Devaneios de Chocolate - Petit Gâteaux.JPG

Ok, it’s here, finally! Christmas season it’s officially open and from now on, everything is possible: with no regrets and sorrows. Chocolate everyday if possible!

Our Christmas night and day is very traditional, with real Portuguese food on the table – Bacalhau com Natas, Borrego Assado no Forno, Bacalhau à Gomes Sá, etc. -, and with our Christmas cakes and sweets – Bolo Rei and Rainha, Sonhos de Natal, Filhóses, etc., but until there, I like to explore other cultures and recipes from different countries to include in my holidays.

Although the petit gâteaux aren’t a Christmas cake, I find it perfect for this season – seriously, which chocolate cake doesn’t fit in Christmas?

2. Devaneios de Chocoalte.Petit Gâteaux.JPG

They are French and for those who speak or understand a little French, will know that it means “small cake”. In France, petit gâteaux are known as fondant au chocolat too. The time it was created is controversial, but it happen to stay anyway and it has presence in many restaurants as a desert nowadays.

I’ve tried the recipe out from Nigella’s cookbook – which, in my opinion, it’s a truly Christmas inspiration!

Recipe from How to be a domestic goddess, page 179
(Serves 6 – Faz 6)

175 g of dark chocolate of good quality | chocolate negro de grande qualidade
75 g of sugar | açúcar
25 of flour | farinha
25 g of butter at room temperature | manteiga à temperatura ambiente
1 Teaspoon of vanilla essence | colher de sobremesa de essência de baunilha
2 Eggs with a pinch of salt | ovos com uma pitada de sal

Melt the chocolate and leave it to cooldown. Whisk the butter with the sugar; add the eggs with the pinch of salt, and then, the vanilla essence.
Derreta o chocolate e deixe arrefecer. Bata a manteiga com o açúcar; adicione os ovos com a pitada de sal, e depois, a essência de baunilha.

Blend the flour and in the end, the melted chocolate. Mix everything well and place the dough in the small pans with baking sheets.
Misture a farinha e por fim, o chocolate derretido. Coloque a massa em pequenas formas de queques com papel vegetal.

Bake them at 200º C for about 10 to 15 minutes.
Levar ao forno bem quente (200º C) durante 10 a 15 minutos.

Serve them while hot and with ice cream, crème fraîche or heavy cream, if you want.
Sirva-os enquanto quentes com gelado, créme fraîche ou natas.

3. Devaneios de Chocolate - Petit Gâteaux.JPG

One recipe down, many others to come! Next recipe? Don’t know for sure, but it’ll be something definitely scrumptious!


Ok, aqui está, finalmente! A temporada natalícia está oficialmente aberta e a partir daqui, tudo é possível: sem arrependimentos ou desculpas. Chocolate todos os dias, se possível!

A nossa noite e dia de Natal é muito tradicional, com verdadeiros pratos Portugueses à mesa: bacalhau com natas, borrego assado no forno, bacalhau à Gomes de Sá, etc.; e as nossas sobremesas: bolo rei e rainha, sonhos de Natal, filhoses, etc. Mas até lá, eu gosto de explorar outras culturas e receitas de países diferentes para incluir no meu Natal.

Mesmo que os petit gâteux não sejam uma sobremesa natalícia, penso que se adequam perfeitamente para esta altura – muito a sério, que bolo de chocolate é que não adequa?

São de origem Francesa e para quem percebe ou fala um pouco de Francês, sabe que o nome significa “pequeno bolo”. Em França, também são conhecidos como fondant au chocolat. Não se sabe ao certo quando foram criados, mas acontece que são bem populares hoje em dia e podem ser encontrados em todo o lado.

Segui a receita do livro da Nigella Lawson – que na minha opinião, é uma verdadeira inspiração natalícia!

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Author: M.

I’m M., the baker. Mid 20’s, tourist guide by day, chocoholic and foodie by night. I love food and everything related to it. I decided to create this blog after discovering that I love being in the kitchen, get my hands dirty and create delicious meals and desserts. Once in a while and randomly I will post other things that I enjoy in life and makes me happy, but in the end, everything will lead us to food! :)

2 thoughts on “Petit Gâteaux”

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