Carob Cake with Nuts and Caramel Sauce | Bolo de Alfarroba com Nozes e Caramelo

Devaneios de Chocolate - Carob Cake with Nuts and Caramel Sauce.JPG

Heading to the cold days, the right thing to have is some cake to warm you up. And what’s better than having a carob cake around? Exactly, having a carob cake with caramel sauce.

Related to my last post, I can’t run anymore from all this Christmas spirit. It’s everywhere so I’ve decided to surrender and start to think seriously about it.

I’ve started to buy some Christmas gifts – at this time, it’s really easy to find some low-cost products! And in the middle of all this Christmas spirit, I already have an idea what I’ll do for Christmas Eve and Christmas Day.

This cake is definitely in the list. Nuts and caramel is such a perfect combination and it fits entirely with the season.

Devaneios de Chocolate - Carob Cake with nuts.JPG

If you are like me and love to present your family and friends with homemade gifts, this cake is a really good option. You can make a smaller quantity and offer it in a personalized and beautiful Christmas box (don’t worry if you don’t have the right ingredients, like carob flour – you can use cocoa powder. What’s matter after all is the originality!)

(10 Slices – 10 Fatias)
1 Cup of skimmed milk | chávena de leite magro
220 g of flour | farinha
3 Tablespoon of brown sugar | colheres de sopa de açúcar amarelo
3 Tablespoon of carob flour | colheres de sopa de farinha de alfarroba
80 g of butter at room temperature | manteiga à temperatura ambiente
1 Teaspoon of baking powder | colher de sobremesa de fermento em pó
1 Teaspoon of vanilla essence | colher de sobremesa de essência de baunilha
Chopped nuts | nozes picadas

For the caramel sauce | para o molho de caramelo:
100 g of white sugar | açúcar branco
0,5 ml of skimmed milk | leite magro
30 g of butter | manteiga

Blend the flours and the baking powder. Beat the brown sugar with the butter. Add the chopped nuts – leave some for the end.
Misture as farinhas e o fermento. Bata o açúcar amarelo com a manteiga. Adicione as nozes – deixe algumas para decorar.

Add the flour and the milk with the vanilla essence and blend it well. Cook it for about 30 – 35 minutes (180ºC).
Misture a farinha com o leite, a essência e a manteiga. Misture bem e deixe cozinha por 30 a 35 minutos (a 180º C).

Make the caramel sauce. Heat the milk.
Faça o caramelo. Aqueça o leite.

In a pan, place the sugar and leave it to melt. Stir occasionally with a spoon. Add the hot milk – be careful! It will make some nasty “splash” and you may get burnt! – and then the butter – be careful again!
Num tacho, coloque o açúcar e deixe derreter. Mexa ocasionalmente. Adicione o leite quente – cuidado! Fará um grande “splash” e pode queimar-se -, e depois a manteiga – cuidado outra vez!

It will start to get thick. Add the rest of the chopped nuts and pour over the cake.
Começará a ficar grosso. Adicione as nozes que guardou e deite a mistura sobre o bolo.

Devaneios de Chocolate - Carob Cake with caramel sauce.JPG

What about you? Have you been planning your Christmas already? Please, tell me about some of your Christmas traditions.

Meanwhile don’t forget to try this cake out! After all, caramel and nuts are just such a perfect combination…


A caminhar para os dias frios, a coisa certa a fazer é ter um bolo por perto para aquecer. E o que melhor que ter um bolo de alfarroba? Exacto, ter um bolo de alfarroba com molho de caramelo.

Ainda relacionado com o meu último artigo, não posso fugir mais deste espírito Natalício que paira no ar. Está em todo o lado, e por isso decidi render-me e começar a pensar seriamente nisso.

Comecei por comprar algumas prendas de Natal – nesta época, é realmente fácil encontrar algo a preços acessíveis! E no meio deste espírito de Natal, até já tenho uma ideia o que vou fazer para a Véspera e Dia de Natal.

Este bolo está sem dúvida na lista. Nozes e caramelo são uma combinação perfeita e adequa-se perfeitamente à época. Se é como eu e gosta de oferecer prendas caseiras, este bolo é uma boa opção para oferecer aos amigos e familiares. Pode sempre fazer em pequenas quantidades e oferecer uma bonita caixa de Natal – não se preocupe se não tem os ingredientes certos, como a farinha de alfarroba. Pode sempre usar cacau.

E vocês? Já andam a planear o Natal? Contem-me tudo e também acerca das vossas tradições! No entretanto, não se esqueçam deste bolo! Afinal, caramelo e nozes é uma combinação perfeita…

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Author: M.

I’m M., the baker. Mid 20’s, tourist guide by day, chocoholic and foodie by night. I love food and everything related to it. I decided to create this blog after discovering that I love being in the kitchen, get my hands dirty and create delicious meals and desserts. Once in a while and randomly I will post other things that I enjoy in life and makes me happy, but in the end, everything will lead us to food! :)

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