Rich Chocolate and Coffee Pudding | Pudim Rico de Chocolate e Café

Devaneios de Chocolate - Chocolate and Coffee Pudding

You know that feeling when you still are in November but it almost seems and feels like Christmas? That’s right… Guess who already is in a “Christmas mood”.

And even if I don’t want to – though it is my favorite time of the year -, everywhere I go, there’s something Christmas-y: the shops are all ornamented, the streets are getting that Christmas look with bright lights everywhere… But really, people, it’s still a little too soon!

But now, because of that, every time I arrive home I feel the urge, to bake something really comfy that reminds me my cozy Christmas, even if it still early November.

If happens the same with you – and I believe it happens -, you have here a lifesaver recipe that will pull you from that darkest place, where you really want to be Christmas already, but it isn’t.

This pudding is something that you can make in a blink of an eye and the ending result, is just mouthwatering. Perfect to eat in the morning or after a meal as a dessert. Make sure to accompany it with an expresso black coffee.

Devaneios de Chocolate - Rich Chocolate and Coffee Pudding

(Serves 6 to 8 – Serve 6 a 8)

35 g of all purpose flour | farinha
1 tsp baking powder | colher de sobremesa de fermento em pó
A pinch of salt | uma pitada de sal
20 g of butter | manteiga
25 g of semisweet chocolate, chopped in small pieces | chocolate aos pedaços
50 g of sugar | açúcar
5 tbsp of skimmed milk | colheres de sopa de leite magro
¼ tsp vanilla essence | colher de sobremesa de essência de baunilha
2 tbsp instant coffee powder | colher de sopa de café instantâneo
325 ml of hot water | água morna
60 g of brown sugar | açúcar amarelo
2 tbsp of cocoa powder | colheres de sopa de cacau em pó

Sift the flour, the salt and baking powder in a bowl.
Misture a farinha, o sal e o fermento.

Melt the butter with the chocolate and sugar over a pan of simmering water. Stir occasionally.
Derreta a manteiga e chocolate e açúcar em banho-maria. Mexa ocasionalmente.

Add the mixture to the flour and blend it well. Add the milk and vanilla essence.
Adicione ao preparado anterior e misture bem. Adicione o leite e a essência.

Pour the mixture in a pan with a greased baking sheet. Make the topping, dissolving the coffee in the hot water and let it cool.
Coloque a mistura numa forma com papel vegetal. Prepare a cobertura, dissolvendo o café com a água quente. Deixe arrefecer.

Mix the brown sugar with the cocoa powder and sprinkle over the chocolate mixture. Pour the coffee over it.
Misture o açúcar amarelo e o cacau em pó e polvilhe sobre a massa de chocolate. Verta também o café.

Bake it for 10-15 minutes (180ºC). Make sure it formed a creamy sauce underneath; otherwise this recipe will turn into a brownie recipe.
Leve ao forno (180º C) durante 10 a 15 minutos. Verifique a um creme é formado, senão a receita tornar-se-á num brownie.

Devaneios de Chocolate. Rich Chocolate and Coffee Pudding

If you want to, you can pour more hot coffee over the pudding after it is done. For me and here at home, where coffee lovers live, coffee is never too much!
Se desejar, pode sempre verter mais café sobre o pudim. Para mim e aqui em casa, café nunca é demais!


Conhecem aquela sensação em que ainda é Novembro mas já parece que é Natal? Pois é… Adivinhem quem é que já se encontra em “modo Natal”. E mesmo que não queira – mesmo que seja a minha época favorita do ano -, a todo o lado que vá, encontro algo natalício: as lojas já estão toda enfeitadas, as ruas já têm aquele ar de Natal com as luzes por todo o lado… Mas a sério pessoas, ainda é muito cedo!

Por causa disso, agora sempre que chego a casa sinto a necessidade de fazer alguma coisa confortável que me faça lembrar o meu Natal, mesmo que ainda seja princípios de Novembro. Se acontece o mesmo consigo – e eu acredito que sim -, tem aqui uma receita ideal.

Esta espécie de pudim é algo que pode ser feito num piscar de olhos e o resultado final é delicioso. Perfeito para comer pela manhã ou depois de uma refeição como sobremesa. Tenha a certeza que faz acompanhar uma bela chávena de café.

Advertisements

5 thoughts on “Rich Chocolate and Coffee Pudding | Pudim Rico de Chocolate e Café

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s