An Ending Summer and Welcoming Fall Carob Pavlova | Pavlova de Alfarroba

Devaneios.de.Chocolate.Pavlova

Summer is officially closed. And although I really love Summer, the changes that come after it are also good.

I appreciate to wake up in the morning, open my window and feel a soft cold Fall breeze; I like those sunny Fall days, go out for a walk and see Nature changing gradually their colors.

Of course, some changes also occur here at home. Besides altering the clothes and shoes in the closet, the cooking and the baking in the kitchen are also different.

And it is almost like a Fall ritual: wake up, open the window, let the Autumn Sun come in to give my Good Morning M.!, make some coffee, sit at the table kitchen with my favorite cookbooks in front of me, open them and get inspired.

I try to have, what I call, a quality time at home (a.k.a. kitchen), baking some comfortable goodies to me and E., sit in our terrace and be grateful for the life we have.

So, in one of those mornings, even knowing all the recipes with my eyes closed, I read the Nigella’s cookbook – Nigellissima – again. I just love her recipes and books; when I want to bake/cook some comfortable food, I always look for her as motivation.

I found a Capuchino Pavlova and although is on the Christmas Chapter, I think of it like an Ending Summer and a Welcoming Fall cake. And it isn’t actually a cake since it is a pavlova. Here is my version of it, where I used a real Portuguese ingredient, carob flour:

200 g of white sugar | açúcar
5 Egg whites | claras de ovo
2 ½ Tablespoons of carob flour | colheres de sopa de farinha de alfarroba
2 Teaspoons of corn flour | colheres de sopa de farinha de milho
A pinch of salt | uma pitada de sal
Dark chocolate to decorate | chocolate para decorar

Draw a circle – with 22 cm approximately – in a baking sheet paper. Pre-heat the oven (180º C).
Desenhe um circulo – com 22 cm aproximadamente – numa folha de papel vegetal. Pré-aqueça o forno (180º C).

Mix the sugar with the carob flour.
Misture o açúcar com a farinha de alfarroba.

Whisk the egg whites with the pinch of salt; when it starts to be firm, add spoon by spoon the sugar and carob mixture. When you have a soft and shiny meringue, add the corn flour.
Bata as claras em castelo com a pitada de sal; com cuidado e aos poucos, adicionar as claras à mistura de alfarroba. Quando obter um merengue brilhante, adicionar a farinha de milho.

Place spoons of the meringue inside the drawn circle.
Coloque colheradas do merengue no círculo desenhado.

Take the pavlova to the oven – reduce immediately the temperature to 150º C. Let it cook for 45 to 50 minutes.
Leve a pavlova ao forno – reduz imediatamente a temperatura para os 150º C – e deixe por cerca de 45 a 50 minutos.

Melt the chocolate in a pan; with a fork or other kithcen tool, sprinkle chocolate over the cake.
Derreta o chocolate em banho-maria e com a ajuda de um garfo ou outro utensílio, espalhar o chocolate sobre o bolo.

Pavlova. Devaneios de ChocolateTo decorate, I used some seasonal fruits of the Algarve – medronhos. They are the fruits of what is called Strawberry Tree. They are used to produce firewater, one of the finest products of Algarve.

I wrote this article a few days ago, but I get busy with work so I didn’t had the chance to post it in the precise time I wanted to.

Nevertheless, I leave you here Devaneios facebook page where I post some things in advance time and where you can also follow my work closely 😉

What are your expectations/plans to this Fall?

Devaneios de Chocolate Pavlova


O Verão está oficialmente fechado. E embora eu ame o Verão, as mudanças das estações também são muito boas.

Aprecio acordar cedo de manhã, abrir a minha janela e sentir uma ligeira brisa fria de Outono; gosto dessas manhãs solarengas de Outono, sair para uma caminhada e ver as cores da Natureza mudarem gradualmente.

Claro que algumas mudanças cá em casa também ocorrem. Para além de mudar todas as roupas de Verão para roupas de Outono, o que comemos e preparamos na cozinha também é muito diferente.

É quase como um ritual de Outono: acordar, abrir a janela, deixar o sol de Outono entrar e dar-me os bons dias, fazer café, sentar-me à mesa com os meus livros de cozinha preferidos à frente, abri-los e deixar-me ser inspirada.

Tento ter um tempo de qualidade cá em casa – especialmente na cozinha -, cozinhar coisas confortáveis e que aquecem a alma, sentar-nos no terraço e estarmos gratos pela vida que temos.

Portanto, nessas manhãs, mesmo sabendo todas as receitas de olhos fechados, li Nigellissima de Nigella Lawson pela milésima vez e encontrei este capuchino pavlova, que embora esteja no capítulo de Natal, penso que se adequa perfeitamente a um “Adeus Verão e Bem-Vindo Outono Bolo”! E na verdade não é bem um bolo já que é uma pavlova. Fica aqui a minha versão onde também usei um ingrediente bem Português, farinha de alfarroba.

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7 thoughts on “An Ending Summer and Welcoming Fall Carob Pavlova | Pavlova de Alfarroba

  1. Olá Marli. Gosto muito de vir aqui e ver que usas produtos tão nosso. E neste caso da região onde te encontras agora. Tais como os medronhos e a alfarroba.
    Continuação do bom trabalho 😉

    Beijinho grande

    Liked by 1 person

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