Chocolate Salame Salami | Salame de Chocolate

1.
So, it seems that Devaneios de Chocolate has completed 1 year, here in WordPress – since my blog actually started in 2011.

I wasn’t able to post anything in that day – which by the was way last week -, because I had some kind of troubles with the internet connection – these new technologies nowadays…

But here I am with a simple recipe of what I ate that day to commemorate. I didn’t have a birthday candle, but I made lots of wishes nonetheless – just in case!

Chocolate Salami – in Italian -, or Salame de Chocolate – in Portuguese. Don’t know which language I should use since the origins of this dessert is doubtful.

Of what I read, the chocolate salami is a Portuguese dessert, but some say that the origin is from Sicily, in Italy. Nevertheless, it seems that this recipe is known in both countries and in both sides the cake resembles a meat sausage.

2.

For being so easy to make, I know many ways and recipes to do Salame de Chocolate, but this time I’ve decided to try an even more simple recipe, and yet, delightful.

(10 Slices – 10 Fatias)

130 g Good quality of dark chocolate | chocolate negro de alta qualidade
95 g Brown Sugar | açúcar amarelo
50 g Butter at room temperature | manteiga à temperatura ambiente
50 g Biscuits (I always use Bolacha Maria – Portuguese brand) | bolacha-maria
25 g Almonds | amêndoas
25 g Hazelnuts | avelãs
1 Egg | ovo
White sugar or icing sugar to decoration | açúcar em pó para decorar

In a small pan melt the chocolate. Add the egg and let it cook for about 2 – 3 minutes – don’t stop stirring. Set aside.
Num tacho pequeno, derreter o chocolate. Adicionar o ovo e deixar cozinhar cerca de 2 a 3 minutos, sem parar de mexer. Guarde.

Grind the biscuits, the almonds and the hazelnuts – you can always use other nuts. Leave some bigger pieces in purpose. Roast the nuts in a pan for about 3 – 4 minutes. Set aside.
Desfaça em pedaços a bolacha, as amêndoas e avelãs – pode sempre usar outros frutos secos. Deixe alguns pedaços grandes. Torre os frutos num tacho por 3 a 4 minutos. Guarde.

Whisk the butter with the sugar until pale. Add the chocolate, the biscuits and the nuts and mix everything.
Misture a manteiga com o açúcar. Adicione o chocolate, as bolachas trituradas e frutos.

Set the dough in aluminum foil and roll in a sausage shape. Place the roll in the fridge and leave it there for 6 hours at least, or a whole night.
Coloque a mistura de chocolate numa folha de alumínio e dê a forma de um rolo. Coloque o rolo no frio durante 6 horas pelo menos, ou uma noite inteira.

In the next day, unwrap the cake and roll into white sugar – or confectioner’s sugar. Wrap the roll with aluminum foil again and serve it in slices.
No dia seguinte, desenrole o rolo e decore com açúcar em pó. Enrole novamente em folha de alumínio e sirva em fatias.

3.

And so, here it is. One more year and it was a great year. I’ve made new friends; I went through the blogging101 challenge; I’m more knowledgeable about food, but still, have a lot to learn.

I have many other purposes to my blog as well – I’m thinking in explore some food / meals recipes, especially Portuguese -, and improve my photography skill – already learning some stuff!

Devaneios de Chocolate is getting old, but let it be like the Porto Wine – the older it is, the better it gets.

4.


Então parece que o Devaneios completou um 1 ano, aqui no WordPress – já que na verdade, o blogue nasceu em 2011. Não tive oportunidade de publicar nada nesse dia – que já agora, foi na semana passada -, porque tive uns pequenos problemas com a internet – estas novas tecnologias…

Mas aqui estou eu, com uma receita simples que comi no dia para comemorar. Não tive uma velinha para soprar, mas pedi imensos desejos na mesma!

Chocolate Salami em Italiano ou Salame de Chocolate no bom Português. Não sei que língua usar, já que as origens desta receita são duvidosas. Pelo que li, o salame de chocolate é Português, mas uns dizem que teve origem na Sicília, em Itália. Ainda assim, parece que a receita é conhecida nos dois países e nos dois lados, parece-se com um salame de carne.

Por ser tão fácil de se fazer, sei muitas formas de fazer o salame, mas desta vez, tentei uma receita ainda mais fácil, e no entanto, deliciosa.

E pronto, mais um ano e muitos mais por vir. Fiz novos amigos, fiz o curso blogging101 aqui no WordPress. Sei muito mais acerca de cozinha que no inicio, mas ainda tenho muito a aprender. Tenho ainda muitos objectivos para o blogue – estou a pensar em inserir algumas receitas de pratos, principalmente Portugueses -, e evoluir a minha food photography.

O Devaneios está a ficar velho, mas que seja como o Vinho do Porto – quanto mais velho, melhor!

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5 thoughts on “Chocolate Salame Salami | Salame de Chocolate

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