Chouriço Muffins | Queques de Chouriço

1.

Who ever tried Portuguese chouriço? And who likes it? ME!

Chouriço, or, as for many is known, Portuguese sausage. The thing is that chouriço is not a sausage, neither in the taste nor in the look.

It is an enchido, a pig’s innards filled with pig’s meat and pig’s fat, with lots of spices. Then, the innards are laced with a knot and hanged over a traditional chimney, where it gains it form like a horseshoe.

The origins of the chouriço in Portugal, come back for hundreds of years, which means that the art of doing them took unexpected and amazing courses of evolution, always delicious by the way.

The varieties and forms are almost countless, but the main idea is always the same, preserving meat and consume the most we can from an animal, since meat wasn’t that easy to access for the biggest part of the population.

2.Chouriço de carne – Meat sausage

Each Portuguese region has its own chouriço recipe and variety: chouriço de sangue (blood sausage), chouriço de carne (meat sausage), morcela, farinheira, alheira, etc. The most famous are, most likely, the chouriços from Altentejo (South Portugal). Although, in the North of Portugal are produced high quality and good chouriços as well.

The ways you can cook and use chouriço are innumerous. You can use it in the most typical dish, Feijoada à Portuguesa, Cozido à Portuguesa, Ovos Escalfados, etc., or simply eat a slice of bread with a chunk of chouriço. If possible, I recommend you to try it in every possible way.

Yesterday, based in other recipe, I’ve created my own recipe of chouriço muffins. Besides the chouriço, this recipe has nothing to do with the Portuguese tradition. Also, I really don’t know if it is possible to consider this recipe a dessert. Nevertheless, you can always eat one before or after a meal, it’s your choice.

You will need:

200 g of wheat flour | farinha de trigo
85 g of chouriço de carne (meat sausage) | chouriço de carne
80 g of unsalted butter | manteiga sem sal
100 ml of milk | leite
1 tablespoon of baking powder | colher de sopa de fermento em pó
1 teaspoon of paprika | colher de sobremesa de paprika
1 minced garlic | alho picado
A pinch of salt | pitada de sal

Cut the chouriço in small pieces. Blend it with the flour, the baking powder, the salt and the paprika.
Corte o chouriço em pedaços pequenos. Misture com a farinha, fermento, sal e paprika.

Mix the milk with the butter and the minced garlic. Add it to the dry ingredients, but without beating it too much.
Adicione o leite com a manteiga e o alho. Misture ao preparado anterior, mas sem bater demasiado.

With the help of a tablespoon, put 2 or 3 spoons of the dough in the muffin pans and take it to the oven (200º C) for about 20 minutes.
Com a ajudar de uma colher, coloque 2 a 3 colheradas de massa nas formas de queques e leve ao forneo (200º C) durante 20 minutos.

3.

When done, you can sprinkle more paprika over the hot muffins.
Quando feitos, pode polvilhar mais paprika sobre os queques quentes.

3.1

This recipe is very easy and quick to do. You only need a stock of chouriço in your pantry, so when you’re surprised with unexpected guests, you will have something to bite in a blink of an eye.

That or buy a pig (Quem tem porco, tem chouriço, Portuguese quote).

4.


Quem é que gosta de chouriço? EU!

Muita gente – gente não Portuguesa – chama ao nosso chouriço a “salsicha Portuguesa”, mas toda a gente sabe que não é nem sabe a uma salsicha. É um enchido, tripa de porco enchida com carne e gordura de porco e especiarias. Depois, dá-se um nó e é pendurado numa chaminé ou fumeiro onde acaba por ganhar a forma de uma ferradura.

As origens do chouriço são muito antigas, o que significa que a arte de os fazer evoluiu de maneiras muito diferentes, mas sempre deliciosas, é preciso dizer. As formas e as variedades de chouriço são incontáveis, mas a ideia era sempre a mesma: preservar a carne do animal, já que a carne era algo que não era acessível a grande parte da população.

Cada região de Portugal tem a sua receita e variedade de chouriço – chouriço de sangue, chouriço de carne, morcela, farinheira, alheira, etc. Os chouriços mais famosos são talvez os Alentejanos, embora no Norte também se encontre chouriço de alta qualidade.

A forma que se pode cozinhá-los são muitas. Podem ser usados nos pratos mais típicos – Feijoada, Cozido à Portuguesa, Ovos Escalfados, etc., ou serem comidos com um pedaço de pão. Eu recomendo a comer de qualquer forma!

Ontem, com bases de outra receita, eu criei os meus queques de chouriço. Para além do chouriço, nada mais é tipicamente Português. Para além disso, não sei se posso considerar esta receita uma sobremesa, mas, ainda assim, é possível comer estes queques, antes ou depois de uma refeição.

Esta receita é muito simples e rápida de se fazer. É só preciso ter um pedaço de chouriço por perto, para quando chegar aquelas visitas inesperadas, poder preparar algo bem rapidinho. Ou isso ou comprar um porco. Afinal, “quem tem porco, tem chouriço”!

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Author: M.

I’m M., the baker. Mid 20’s, tourist guide by day, chocoholic and foodie by night. I love food and everything related to it. I decided to create this blog after discovering that I love being in the kitchen, get my hands dirty and create delicious meals and desserts. Once in a while and randomly I will post other things that I enjoy in life and makes me happy, but in the end, everything will lead us to food! :)

6 thoughts on “Chouriço Muffins | Queques de Chouriço”

    1. Spanish chouriços are also really good, but being Portuguese, I love more what is ours, naturally! If you ever come to visit Portugal, don’t forget to buy a lot of chouriços from Alentejo! 🙂

      Liked by 1 person

  1. Olá Marly 🙂

    Gosto de muffins salgados, já até fiz alguns, mas nunca fiz com chouriço !
    Devem mesmo ser bons estes, têm um aspecto bem apetitoso ! 🙂

    Beijinhos

    Liked by 1 person

    1. Então tem que experimentar minha amiga! 🙂 São muito bons. Por cá, foi a primeira vez que fiz muffins salgados e estou a ver que tenho que os fazer muito mais vezes pois adorei!
      Um grande beijinho

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