Chocolate, Walnuts and Maple Syrup Swirls | Caracóis de Chocolate, Nozes e Xarope de Acér

1.

One great thing about having guests around is that I can cook and bake at will without the guilt of having a large quantity of food or sweets and the “obligation” of eating everything by myself.

Another great thing about having guests is that every hour is a good hour to eat: pancakes at morning, some chouriço (Portuguese sausage) at afternoon with a glass of an excellent Portuguese red wine or simply a slice of cake at midnight with tea.

With so much fuss around here lately, it’s been impossible to improve some of my skills (photography, writing, among other stuff), but I’ve been able to try some new recipes. That was the case of the chocolate and walnuts swirls with maple syrup. It was a cheerful surprise, since the cake is surprisingly good!

450 g of all-purpose flour | farinha
175 g of chocolate chips | pepitas de chocolate
75 g of chopped walnuts | nozes picadas
50 g of butter cut into small pieces | manteiga cortada aos pedaços
50 g of white sugar | açúcar branco
50 g of brown sugar | açúcar amarelo
1 sachet of rapid rise dried yeast | saqueta de fermento de padeiro
120 ml of water | água
1 Egg yolk | gema de ovo
½ tablespoon of ground cinnamon | colher de sopa de canela
3 tablespoon of melted butter | colheres de sopa manteiga derretida
4 tablespoons of milk | colheres de sopa de leite
Maple syrup to finish | xarope de acér

Sift the flour and the cinnamon. Then rub the butter with your fingertips until it resembles breadcrumbs.
Misture a farinha com a canela. Com os dedos, desfaça a manteiga na farinha.

Stir in the sugar and yeast. Beat the egg yolk with the water and milk. Little by little, mix with the dry ingredients.
Misture o açúcar e o fermento. Bata a gema de ovo com a água e leite. Aos poucos, verta nos ingredientes secos.

Knead the dough on a floured surface until it gets smooth, then roll out to a rectangle.
Amasse a massa numa superfície enfarinha até que obtenha um massa fofa. Estique num rectângulo.

Brush the dough all over with the melted butter and then sprinkle the sugar, chocolate chips and the chopped walnuts.
Pincele a massa com a manteiga derretida e polvilhe açúcar, as pepitas de chocolate e as nozes.

Roll up the dough to a big sausage and then cut into slices. Pack close together in a greased springform pan. Cover and leave in a warm place for about 1 hour to rise.
Enrole a massa até ter um grande rolo e corte às fatias. Coloque num tabuleiro com papel vegetal, próximas umas às outras. Deixe num lugar quentinho, durante 1 hora, até terem crescido o dobro.

Take the cake to the oven (220º C) and bake it for 30-35 minutes.
Leve ao forno (220º C) durante 30 a 35 minutos.

Brush with maple syrup while still warm.
Verta xarope de acér por cima enquanto quente.

2.

In my modest opinion, this cake is good only while is still warm, so if you still have cake in the next day try to warm it up in the microwave or even in the oven.

For now, it is time to go back to work, but I’ll try to keep up and post new recipes in the next few days. Until then, don’t forget to try this particular recipe! You will not regret it. At all.

3.


Uma das melhores coisas em ter convidados por casa, é podermos cozinhar ou fazer bolos à vontade, sem nos sentirmos culpados de ter demasiadas sobras e a “obrigação” de comer tudo por nós. Outra coisa fantástica em ter convidados é que qualquer hora é uma boa hora para comer: panquecas pela manhã, um chouriço pela tarde acompanhado por um bom vinho, ou simplesmente uma fatia de bolo com chá pela meia-noite.

Com tanto alarido recentemente, tem sido impossível para mim para trabalhar nalgumas coisas (fotografia, escrita…), mas tive a oportunidade de experimentar uma ou duas receitas novas. Neste caso, foi esta que vos trago. Foi uma surpresa muito boa e agradável!

Na minha modesta opinião, este bolo só é bom enquanto está quente e por isso aconselho, se ainda tiverem sobras no dia seguinte, aquecer o bolo no forno ou no microondas antes de servir.

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