Chocolate Mousse | Mousse de Chocolate

1.

La mousse, brings for sure happiness to many families. In my opinion, it is one of the most important discoveries and experiences in the cooking world. I might be exaggerating – you may thing -, but it’s interesting how something so simple, can be so delicious.

In a lot of Portuguese restaurants – like in many others in Europe -, you find chocolate mousse in the menu. Mousse is chic, cheap and comfy.

Chocolate mousse was created, in France, in early 20th century, by Henri Toulouse-Lautrec.

While mousse means, in French, smooth cream, and it was only used in food like fish, vegetables and other salty dishes, Henri had the idea to use chocolate in one of those creamy recipes. Initially he called it chocolate mayonnaise. Fortunately, it is then transformed to chocolate mousse.

I remember, when I was little, to ask to my mother to make her chocolate mousse. It was – and it still is -, my favorite desert.

2.

When I was 14, I learnt my mother’s recipe, and since then, I’m the one in charge of doing chocolate mousse at home. It’s a main factor to have mousse in birthday parties. And its chocolate mousse that we eat when I don’t know what else to do for desert. Or when you are invited to a friend’s dinner and have to bring something with you – what else besides mousse? Everyone likes chocolate mousse, or isn’t it true?

As a resume, I have to quote Julie Powell (in Julie & Julia movie), because I can’t agree more with her: “I love that after a day when nothing is sure, and when I say “nothing”, I mean nothing, you can come home and absolutely know that if you add egg yolks to chocolate, sugar and milk, it will get thick. It’s such a comfort”.

3.


La mousse, trás sem dúvida muita felicidade a muitas famílias. Na minha opinião, é uma das mais importante descobertas e experiências no mundo da gastronomia. Posso estar a exagerar, mas é interessante como algo tão simples pode ser tão delicioso.

Em muitos restaurantes Portugueses – como em muitas na Europa -, é fácil encontrar mousse de chocolate no menu. A mousse é chique, barata e confortável.

Foi criada em França, no principio do século XX por Henri Toulouse-Lautrec. Mousse significa em Francês, creme suave e era usado em pratos de peixe, vegetais ou outros salgados. Mas Henri teve a ideia de acrescentar chocolate a uma dessas receitas de mousse. Instantaneamente chamou-a de maionese de chocolate. Felizmente que o nome modificou-se para mousse de chocolate – bem mais apelativo!

Lembro-me que quando era pequena, pedir à minha mãe fazer a sua mousse. Era – e ainda é – a minha sobremesa favorita. Na idade dos 14, aprendi a receita da minha mãe e desde então que eu sou a responsável por fazer a mousse em casa. É essencial para festas de aniversário. E também é a mousse de chocolate que fazemos quando não temos a certeza do que mais se pode fazer para sobremesa. Ou quando se convidado para jantar em casa de amigos e levar alguma coisa – o que mais para além de mousse? Toda a gente acabe por gostar de mousse de chocolate.

Para concluir, tenho que acabar esta ode à mousse com uma citação de Julie Powell no filme Julie & Julia, porque não poderia concordar mais com ela: “Eu adoro o facto depois de um dia quando nada, e quando digo “nada”, significa nada corre bem, podes chegar a casa e ter a certeza que se misturares gemas de ovos e chocolate, açúcar e leite, vai engrossar. É um conforto!”

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