Pancakes with Maple Syrup and Banana | Panquecas com Xarope de Acér e Banana

1.

For those who like pancakes, raise your hand! Really, it’s impossible not to be fond of this relaxing and comfy delight.

Like everything else, I can’t have pancakes everyday; what is too much, it becomes cloying and bad for your health. But it’s nice to have some now and then, especially in sunny mornings, great to refill energies.

Curious like I am, I made a small research about the origin of pancakes. It’s a fact that they are really old!

It seems that our megalithic ancestors ate them as well. And it’s true that pancakes were created by mistake – when and where, I can’t tell.

A woman let accidentally fall gruel – food consisting in cereal like wheat, rice or other cereal, boiled in water or milk -, in a hot plate. She saw how easy and fast this new recipe was, and started to make them. It traveled fast along Europe, from Ancient Rome and Greece, to England and France – where they actually call pancake crepe, like the Portuguese.

2.

Therefore, pancakes arrived to our “modern world” and truth be told, there are to many kind of ways to eat pancakes, more than you can count.

The most famous are, maybe, pancakes à la American, also known as hoe cakes or johnnycakes; but in Europe there are good pancakes too – the French, the Polish, the Dutch… Doesn’t really matter where they are from, pancakes are great in every kind of way!

Some days ago, I’ve made them for our breakfast; they were very simple and easy to do – plus, non fat.

I’ve mixed 1 cup of flour with 1 ½ cup of skimmed milk, 1 tablespoon of sugar, 1 tablespoon of sunflower oil and a pinch of salt.
Misturei 1 chávena de farinha com 1 chávena e meia de leite meio-gordo, 1 colher de sopa de açúcar, 1 colher de sopa de óleo de girassol e uma pitada de sal.

In a greased and hot pan, cook a few amount of dough at a time, and wait until the pancakes are brown in both sides.
Numa frigideira quente e untada, cozinhei pequenas quantidades de massa e virei-as de ambos os lados.

3.

For topping, I’ve used maple syrup and sliced banana. But here it’s up to your own taste. You can always combine pancakes with chocolate, ice cream, fruit, yogurt, etc.
Para cobertura, usei xarope de acér e bananas às rodelas. Mas podem sempre combinar as panquecas com chocolate, gelado, fruta, iogurte, etc.

Gladly, there are these accidents in cooking that have a happy ending. The woman never imagined that her accident would become to be that important, and may I say, essential in a person life!

4.


Aqueles que gostam de panquecas que levantem a mão! Sinceramente, é impossível não gostar desta relaxante e confortável delicia. Como tudo o resto, não posso comer panquecas todos os dias – o que é demais enjoa e pode ser mau para a saúde. Mas de vez em quando, especialmente em manhãs solarengas, são óptimas!

Curiosa como sou, fiz uma pequena pesquisa acerca da origem das panquecas. E de facto são muito muito velhas! Parece que no tempo do megalítico, os nossos antepassados também as comia. E é verdade que as panquecas foram criadas sem querer – quando e onde, não posso garantir.

Uma mulher deixou cair acidentalmente gruel – algo consistente em cereal, como milho, arroz ou outro, cozido em água ou leite -, num prato quente. Ela reparou como era fácil e rápido esta nova receita, decidindo então começar a fazê-las mais vezes. Viajou depressa pela Europa, desde a Antiga Roma até à Grécia, para Inglaterra e França – onde eles começaram a chamar à panqueca, crepe, tal como nós. Assim, as panquecas chegaram ao “Mundo moderno” e verdade seja dita, existem mais variedades de panquecas que dificilmente se podem contar. As mais famosas são talvez as panquecas americanas, também conhecidas como hoe cakes ou johnnycakes; mas na Europa também existem panquecas muito boas – as Francesas, Polacas, as Holandesas… Na verdade, não interessa de onde elas são, porque são boas de qualquer das maneiras!

Há alguns dias fi-las para o meu pequeno-almoço; são tão fáceis e simples de fazer, para além disso, não muito calóricas. Felizmente que existem este tipo de acidentes na gastronomia com finais felizes. A mulher nunca imaginou que o seu acidente viria a tornar-se nalgo tão importante e posso mesmo dizer, essencial na vida de uma pessoa!

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