Orange Roll | Torta de Laranja

1.

In our family reunions, mainly in parties or celebrations, like birthdays or in the Easter, we use to have a special guest in our table – the Torta de Laranja, or like you call it, orange roll.

Similar to many other typical Portuguese recipes, it’s hard to know the origins of the Orange Roll.

An orange roll is a rolled cake, mostly made with eggs, sugar, orange juice and zest.

In Viana do Castelo – North of Portugal -, there is a very famous and antique recipe of Orange Roll, filled with jam or fruit. This recipe was so important back then, that local people began to call it Torta Real – Royal Roll.

But it seems that the Orange Roll as we know it today appeared in Lagos, in Algarve – South of Portugal.

As you can notice, it’s difficult to know precisely the origin of this rolled cake.

We only know that some regions of Portugal are distinguish by their Orange Rolls recipes, like Setúbal – in the Centre of Portugal -, because of their good quality oranges, as well as Algarve, a rich region of oranges, maybe the most famous.

It is said, that the oranges and other citrines were brought to Portugal by the Muslims, during the Holy Wars, occupying a very good part of the South of the Peninsula Iberian. The most logical reason is the region’s good weather for growing this kind of fruit.

2.Really big orange!

This recipe is inspired in one of my mother’s old recipe book. For this recipe you’ll need:

250 g of sugar | açúcar
5 Eggs | ovos
3 Oranges | laranjas
1 Tablespoon of cornflour | colher de sobremesa de farinha de milho

Whisk the eggs with the sugar until it gets pale and smooth.
Bata os ovos com o açúcar até obter uma mistura pálida.

Add the zest and juice of the oranges, the flour and mix it well.
Adicione a raspa e sumo das laranjas, a farinha e misture bem.

DSC02352

In a tray with a sheet of baking paper greased with butter, set the dough and bake it in a low temperature (160º C), for about 30 minutes.
Num tabuleiro com papel vegetal, coloque a massa e leve ao forno (160º C) durante 30 minutos.

Take the cake from the tray and set it over a kitchen towel powdered with sugar. With the towel’s help, roll the cake, nice and carefully, so it won’t break.
Retire e coloque a tarte numa toalha com açúcar. Com a ajuda da toalha, enrole a torta com cuidado para que não se parta.

3.

If you are not Portuguese, remember to try this recipe in the future or include this roll in your life. Portugal has many incredible things: have remarkable beaches, good weather, nice people, fantastic food, and a thrilling History…

You’ll realize, not only in this, but in every Portuguese recipe, that all of those things are in each bite that you take!

4.


Nas nossas reuniões familiares, principalmente em festas ou celebrações, como aniversários ou Páscoas, nós temos sempre um convidado muito especial à nossa mesa – a torta de laranja. Como acontece com muitas receitas Portuguesas, também esta é difícil saber de onde veio.

Em Viana do Castelo existe uma torta muito famosa, com uma receita muito antiga, em que o recheio é de doce ou fruta. Era tão importante que as pessoas começaram a chamar-lhe de Torta Real. Mas parece que a torta de laranja com o aspecto actual, nasceu em Lagos, no Algarve. É realmente muito difícil saber as origens, mas como em muitas regiões de Portugal, podemos distinguir imensas variedades de tortas como as de Setúbal, já que usam laranjas de grande qualidade, tal como no Algarve, região de laranjas, talvez as mais famosas do país.

É dito que as laranjas e outros citrinos foram trazidos para Portugal pelos Mouros durante as Guerras Santas, onde ocuparam grande parte da Península Ibérica. A razão mais lógica é que o nosso território – principalmente o Sul – tinha boas condições para a plantação destes frutos.

Se não é Português, lembrem-se em experimentar esta receita no futuro ou de inseri-la na vossa vida. Portugal tem, realmente, coisas incríveis: praias fantásticas, um clima de meter inveja, pessoas simpáticas, comida divinal e uma História excitante… E vão notar, não apenas nesta receita, mas em qualquer uma que prove, que todas estas coisas estão presentes em cada dentada!

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