Bright Sunday | Domingo Solarengo

4.

Sundays are vital to me. After a hard week full of work and worries, Sunday is when I clean my mind and relax with my family, while I can.

Unfortunately, many people work at weekends and that’s hard. It seems that everyday is the same, and even if you have a day off in the middle of the week, it doesn’t feel the same as a free Sunday.

As a rule, I try to enjoy the most that I can, while I’m with my family. We lunch together and at the end we eat a dessert, certainly prepared by me.

So, my Sunday begins with me waking up early – but not that early – so that I have enough time to prepare something. Usually I bake a cake, for the reason that a cake is always a good pal to spend the rest of the day with.

This last weekend I’ve made something different instead. Lately the days have been sunny and warm – I almost can feel the Spring in my fingertips -, so I’ve decided to do something colorful and fresh, a bavaroise.

A bavaroise is the French name for Bavarian cream. One of the parts is made with a crème Anglaise, with whipped cream – or other ingredients like yogurt, for example -, and fruit, chocolate or liqueurs, being all set with gelatin.

I have to tell you that I really enjoyed making this bavaroise; I had a special help from E., and we had a great time in the kitchen. We had fun and at the end it was so tasty, that it turned out to be a really good reward.

We decided to make a base with biscuits, cocoa and butter. After mixing all together, it should go to the freezer to be compact.

1.

The cream was the most interesting part to make, since it allows us to be creative to mix other flavors and ingredients. We decided to add to the cream some fruit aromas and instantaneous pudding, not forgetting the gelatin sheets to help to make everything solid. As a result, we came up with a light and fresh cream.

2.

Finishing the top, we cut strawberries and apples – although you may use other fruit as you please -, prepared a raspberry gelatin and set over the cream. The bavaroise needs to go to the freezer one last time.

3.

Don’t forget to do it in a pan with removable bottom.

The dessert was delicious, shared with people that I adore and have the pleasure to have them has part of my life, and although it started to rain, the bavaroise brought us a bright sun to our day.

5.


Domingos são vitais para mim. Depois de uma semana cheia de trabalho e preocupações, os Domingos são quando posso limpar a mente e relaxar com a minha família, enquanto posso. Infelizmente, muitas pessoas trabalham durante o fim-de-semana e isso é muito difícil. Faz parecer que todos os dias são do mesmo, mesmo quando se tem um dia de descanso pelo meio, não significa que seja igual a um Domingo. Como regra, tento aproveitar ao máximo, enquanto estou com a família. Almoçamos juntos e pelo fim, comemos a sobremesa preparada por mim.

Então os meus Domingos, usualmente, começam comigo a levantar-me cedo – mas não demasiado cedo -, para que tenha tempo suficiente para preparar algo. Normalmente faço um bolo, já que um bolo é sempre bom para se passar um dia. Porém, neste último fim-de-semana fiz algo diferente. Os dias têm estado solarengos e quentinhos – já consigo sentir a Primavera nos meus dedos -, e por isso decidi fazer algo colorido e fresco, como a bavaroise.

Bavaroise é um nome Francês para creme bávaro. Uma das partes é feito com um creme inglês e natas – ou outro ingrediente como iogurte, por exemplo -, fruta, chocolate ou licores, conjugado tudo com gelatina. Tenho a dizer que gostei muito de fazer esta bavaroise – tive uma ajuda especial do E., e passamos um tempo divertido na cozinha. E no fim, estava tudo delicioso, compensando ainda mais. Decidimos fazer um base de bolacha – bolacha Maria triturada -, cacau e manteiga. Depois de misturar tudo, levamos o preparado ao frio.

O creme foi o mais interessante de se fazer, já que podemos ser criativos e misturar vários tipos de ingredientes e criar vários sabores. Decidimos por adicionar às natas alguns aromas de frutas e pudim instantâneo, não esquecendo as folhas de gelatina para ajudar a solidificar. Como resultado, criamos um creme bem fresco e leve.

Para cobertura, usamos alguns morangos e maçãs – embora se possa usar outros frutos -, e gelatina de amoras. A bavaroise precisou de ir ao frio uma vez mais.

A sobremesa estava deliciosa, foi partilhada com pessoas que adoro e ter o prazer de as ter na minha vida; e embora tenha começado a chover, a bavaroise trouxe-nos a todos um bocadinho de luz ao nosso dia.

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