Pão-de-Ló

1.
If you are thinking of visiting Portugal soon, please, don’t forget to try our Pão-de-Ló. It is a “must”! Where can you find it, you may ask? Well, everywhere!

It is a very typical Portuguese cake, and you can find it in almost every region, especially in North of Portugal – for example, you have the famous Pão-de-Ló from Ovar, which is, by the way, to eat and cry for more. But my favorite, with no doubt, is the Pão-de-Ló from Alfeizerão. But we’ll get back there in a second.

First I’ve to let you know what Pão-de-Ló is and why it is so good. In fact, this cake is a greedy sin and that’s because of the huge amount of eggs that’s required.

Like the Arroz-Doce, Pão-de-Ló, has its own traditions and recipes in different regions of the country. Most of them use the main ingredients – eggs, sugar and flour -, but the secret that make this cake so special and unique is the way the ingredients are mixed together. Oh, and of course, because of its raw center!

2.

Back to Alfeizerão. Alfeizerão is a region near from Alcobaça and Caldas da Rainha, in West of Portugal, both regions known by their stories and traditions – Alcobaça known by its Monastery and Caldas da Rainha with the Falo, regional symbol, sometimes represented in Zé Povinho, another important regional figure – among other amazing stuff, like the renowned porcelain, the prestigious Portuguese artist José Malhoa, etc. (See here some of the stuff!)

Fortunately, the Pão-de-Ló from Alfeizerão has born here, near both regions that I’ve talked about. And now, I´ll tell you the curious story behind the cake.

It seems that our King D. Carlos (1863-1908) had a friend that lived in a rich farmhouse in Alfeizerão, and often visited him. Someday, the female monks who lived in Alcobaça’s Monastery and who were responsible to make the conventual sweets, for mistake or for lack of attention, took the Pão-de-Ló earlier from the oven, leaving the cake very raw in the center. The King and his friend liked it so much that it became to be a tradition, which lived through until our days – a fortunate mistake, you can call it. (Story from the book Doces da Nossa Vida by Virgílio Nogueiro Gomes, page 126).

Here is the Pão-de-Ló from Alfeizerão recipe:

Mix the sugar (120 g) with the eggs (2), until it get pale and smooth. Add the rest of the egg yolks (7) and blend it well. Add the flour (60 g), but without mix it too much. Take it to the oven (230ºC), in a round cake pan with baking paper, about 10 minutes. When is ready, take the cake out the pan so it stops cooking. Serve the cake when it’s completely cool. And enjoy!
Misturar o açúcar (120 gramas) com os ovos (2) até obter uma mistura esbranquiçada. Adicionar as gemas de ovos (7) e combinar bem. Adicionar a farinha (60 gramas), mas sem mexer muito. Levar ao forno bem quente (230º C) durante 10 minutos. Quando pronto, retirar o pão-de-ló da forma para que pare de cozer. Servir quando completamente frio.

3.

My Pão-de-Ló turned out to be small and low, and I don’t know if it was because the pan was too big or if I did something wrong. But really, who cares? None piece of slice had survived and I’m glad that everybody liked it.

I hope that I convinced you to come and try this cake. Or else, you can try it at your home, but don’t forget to share with your family and friends one of our most precious recipe!

5.


Se pensam em visitar Portugal brevemente, não se esqueçam de provar o nosso pão-de-ló. É um dever! E onde é que podem encontrar esta delicia? Bem, em todo o lado! É muito tradicional e pode ser encontrado em todas as regiões de Portugal, especialmente no Norte e Centro – por exemplo, temos o pão-de-ló de Ovar, que é de comer e chorar por mais. Mas o meu favorito vem do Centro e é o de Alfeizerão. Mas já lá vamos!

Primeiro há que saber que o pão-de-ló é um verdadeiro pecado de gula já que leva uma grande quantidade de ovos. Como o arroz doce, pão-de-ló tem as suas diferentes tradições e receitas de região para região. Grande parte usa os mesmos ingredientes – ovos, açúcar e farinha -, mas o segredo que torna este bolo tão especial é a forma como os ingredientes são misturados. E claro, depois existe o centro mal cozido do bolo…!

De volta a Alfeizerão. É uma terra perto de Alcobaça e Caldas da Rainha, na Zona Oeste, ambas regiões conhecidas pelas suas grandes histórias e tradições – Alcobaça é conhecida pelo seu Mosteiro, enquanto que as Caldas é conhecida pelo Falo, símbolo regional, às vezes representado pelo Zé Povinho – entre outras coisas como a porcelana, o prestigioso José Malhoa, etc.

Felizmente que o pão-de-ló de Alfeizerão nasceu aqui, perto de ambas as regiões e a história reza assim: parece que o nosso rei D. Carlos (1863-1908) visitava muitas vezes o seu amigo que possuía uma fazenda em Alfeizerão. Um dia, as freiras que viviam no Mosteiro de Alcobaça, que eram responsáveis por fazer os doces conventuais, sem querer ou por falta de atenção, tiraram o pão-de-ló demasiado cedo do forno, deixando o bolo mal cozido no centro. O rei e o seu amigo gostaram tanto que começou a ser uma tradição ser servido dessa maneira. E assim sobreviveu até aos nosso dias – podendo dizer que tenha sido um erro bem-afortunado. (História do livro Doces da Nossa Vida by Virgílio Nogueiro Gomes, página 126).

O meu pão-de-ló saiu um pouco pequeno e baixo, e não sei se terá sido culpa da forma ou algo que tenha corrido mal. Mas na verdade, quem quer saber? Nenhum pedaço de bolo sobreviveu até ao fim do dia e estou feliz que toda a gente tenha apreciado!

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Author: M.

I’m M., the baker. Mid 20’s, tourist guide by day, chocoholic and foodie by night. I love food and everything related to it. I decided to create this blog after discovering that I love being in the kitchen, get my hands dirty and create delicious meals and desserts. Once in a while and randomly I will post other things that I enjoy in life and makes me happy, but in the end, everything will lead us to food! :)

2 thoughts on “Pão-de-Ló”

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