Rice Sweet Rice | Doce Arroz Doce

1.

This Christmas I have got a very special book as a gift (Doces da Nossa Vida, by Virgílio Nogueira Gomes). It’s all about the traditional Portuguese sweets, and by riding the book and being Portuguese, I couldn’t be more proud about our gastronomic patrimony.

From North to South of Portugal, there are so many conventual recipes, and part of them forgotten and unknown.

This book talks about the history around the traditional Portuguese sweets, and also let us know some curiosities about them. It’s a book that everyone should have the opportunity to read, not just because it’s a “sweet reading”, but also, to let us Portuguese, know and discover some of our roots and how they spread all over the world.

Since I’ve read the book, I’ve wanted to do a very and unique traditional Portuguese sweet. It is called arroz doce (literally, sweet rice).

Each Portuguese village has its own arroz doce recipe, which is cooked in different kind of ways, and with its own techniques, but all of them use the main ingredient, and that is, of course, rice.

There are some of them that use egg yolks, and those that don’t. There are those with more sugar than rice, and those cooked with lard. There are more variations of the same recipe than you can count and each one of them has its own story and tradition.

The truth is, arroz doce is very popular in weddings and family gatherings, no matter the region. It is part of us and part of our culture.

 2.Cooking Arroz Doce

Other arroz doce important element is the “final touch”. In some regions, it’s tradition to serve arroz doce in baskets, with beautiful handmade towels. And also beautiful are the drawings made with cinnamon; who is skilled, could make really artistic drawings!

I remember my grandmother, with her old and tired fingers, drawing beautiful flowers, spirals and other forms, and thinking how she could be so patient and meticulous, with her work. Believe me, it requires some practice: you need focus, some art and a firm hand to achieve the technique.

The drawing technique is accomplished with time. I want to believe that I as well can make pretty flowers, like my grandmother used to do.

But the most important thing is keep doing arroz doce, and let it be alive in Portuguese culture. It was a tradition in my grandmother’s epoch, and so it is in my period. Let it be forever and maintain it a unique and special recipe.

3.

Recipe:

You will need rice, milk, lemon and orange peel, cinnamon, sugar and egg yolks.
Necessita de arroz, leite, casca de limão e laranja, canela, açúcar e gemas de ovos.

Cook the rice. Add the milk and the orange and lemon peel. When it’s about to boil add the sugar.
Cozinhe o arroz. Adicione o leite e as cascas. Quando começar a ferver, adicione o açúcar.

Mix one or two spoon of hot milk in the yolks; this avoids to cooked them. Add the egg yolks.
Adicione uma ou duas colheres de leite quente às gemas, para evitar que coalhe ao misturar ao preparado anterior. Adicione as gemas.

Put the rice in a platter and leave it in the freezer about 30 minutes or more. When it is firm, sprinkle with cinnamon (or try to do some draws. Starting with something simple may help).
Coloque o arroz em travessas e deixe no frio cerca de 30 minutos ou mais. Quando firme, espalhar canela por cima (experimente fazer alguns desenhos. Começar com coisas simples pode ajudar!)

4.


Neste Natal recebi um livro como prenda muito especial (Doces da Nossa Vida, de Virgílio Nogueira Gomes). É tudo acerca dos doces tradicionais Portugueses, e ao ler o livro e sendo Portuguesa, não poderia estar mais orgulhosa com o nosso património gastronómico. De Norte a Sul, existem tantos doces conventuais que muitos deles ficam simplesmente esquecidos.

Este livro fala das histórias de volta dos doces tradicionais e também nos esclarece algumas curiosidades. É um livro que todos deviam ter oportunidade de ler, e não porque é uma “doce leitura” mas porque dá a conhecer as raízes que nós Portugueses espalhamos por esse mundo fora.

Desde que li o livro tenho tido vontade de experimentar uma muito especial receita chamada arroz doce. Cada vila Portuguesa tem a sua receita de arroz doce, já que é possível ser feita de várias maneiras, mas o ingrediente principal está sempre presente e esse claro que está, é o arroz. Existe receitas em que usam gemas de ovos e outras não. As que usam mais açúcar ou outras que cozinham com banha. Existe mais variedades da mesma receita que é impossível contar e saber a história ou tradição por detrás. A verdade é que arroz doce é muito popular em casamentos e reuniões familiares. Faz parte da nossa cultura e pronto.

O toque final do arroz doce também é muito importante. Algumas regiões servem o arroz doce em cestos de verga, com lindas toalhas bordadas à mão. E os bonitos desenhos que fazem com canela também é uma especialidade. Lembro-me da minha avó fazer desenhos com os seus dedos velhos e cansados: flores, espirais e outras formas. Ela era muito meticulosa com o seu trabalho e acreditem que é necessário muita paciência, concentração, alguma arte e uma mão firme. Mas quando mais praticar, melhor se sairá. Pelo menos é o que eu faço. Mas o mais importante mesmo é continuar a fazer arroz doce e continuar a dar vida a estes doces Portugueses.

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Author: M.

I’m M., the baker. Mid 20’s, tourist guide by day, chocoholic and foodie by night. I love food and everything related to it. I decided to create this blog after discovering that I love being in the kitchen, get my hands dirty and create delicious meals and desserts. Once in a while and randomly I will post other things that I enjoy in life and makes me happy, but in the end, everything will lead us to food! :)

3 thoughts on “Rice Sweet Rice | Doce Arroz Doce”

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