Bolo Rei and Bolo Rainha

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So, I hope that you had a great Christmas and a happy New Year just like mine! For the first time, this year, my family was all together and that made me really happy, like I wasn’t for a long time.

This year I only made one cake – our fantastic and famous Portuguese Bolo Rainha, but that only happened because I spent a huge time to prepare and cook Julia Child’s Boeuf Bourguignon. And for the first time, I have to say – not too shabby, not to shabby at all!

For those who don’t know what it is, Bolo Rainha (“Queen Cake”) is a traditional Portuguese Christmas cake, with almonds, raisins, nuts, pinions and hazelnuts. Is the queen of Bolo Rei (“King Cake”), which is the original Christmas Cake. Bolo Rei is traditional in Portugal and also common in Spain. It’s usual to eat the cake in January 6th, in the Three Kings Day – a symbol of the presents that the Kings offer to baby Jesus. It was also usual – nowadays forbidden -, to put a broad bean and a small gift – to bring luck to the one who gets it – inside the cake.

Bolo ReiSee here the original photo and recipe of Bolo Rei

The legend says, that one baker was told by the Three Kings to bake a cake with a broad bean inside, so they would know, by eating the slice of cake with the bean, who was the first allowed to see and offer his gift to Jesus.

There’s another story. Is told that the Romans had the tradition to put broad beans inside the cakes in the Saturnal festival, in honor of god Saturn, so they could choose the King of the festival. The festival happened in December 17th and expanded to day 23rd.

Other tradition not so known, is that the Christians had to eat 12 Kings Cakes between Christmas and Kings Day, something very celebrated in France. It seems that Bolo Rei had appeared in France, when Louis XIV was the king then. In 1789, during the French Revolution, the cake was forbidden, but bakers continued baking the cake under the name of Gâteau des San-Cullottes. (See the story and details here)

We may not be completely sure where and when Bolo Rei recipe was created, but the truth is that it’s part of us and of our Portuguese culture. And even I, that don’t like so much King Cake – I prefer the Bolo Rainha -, I admit that Christmas is not the same without Bolo Rei.

DSC02205My Bolo Rainha


Então espero que tenham tido um espectacular Natal e Passagem de Ano como eu! Pela primeira vez, a minha família toda esteve toda reunida e isso deixou-me muito feliz, como não já não estava há muito tempo.

Este ano só fiz um bolo – o nosso fantástico e famoso Bolo Rainha, mas só aconteceu porque passei grande parte do tempo a preparar o Boeuf Bourguignon da Julia Child. E tenho a dizer que para primeira vez, nada mau!  

O Bolo Rei tem uma grande importância já que esse o bolo original do Natal. Também muito comum em Espanha, é usual ser comido no dia 6 de Janeiro, no Dia dos Reis – um símbolo dos presentes que os Reis ofereceram a Jesus. Também era comum – agora proibido – ter uma fava dentro do bolo e um pequeno brinde – para trazer sorte a quem calhasse.

A lenda diz que os Reis mandaram um pasteleiro colocar uma fava dentro do bolo, para que eles soubessem quando comessem a fatia com a fava, quem seria o primeiro a ver e a dar a sua prenda ao pequeno Jesus. Outra história diz que os Romanos tinham a tradição de colocar favas dentro dos bolos durante o festival de Saturno, em honra ao deus mitológico, para que eles pudessem escolher o Rei do Festival. Esse festival acontecia de 17 de Dezembro até dia 23 de Dezembro.

Outras tradições pouco conhecidas, era que os Cristãos tinham que comer 12 Bolos Reis entre o Natal e o Dia de Reis, algo muito celebrado em França. Parece que o Bolo rei apareceu em França quando Luís XIV era então o rei. Em 1789, durante a Revolução Francesa, o bolo era proibido, mas os pasteleiros continuaram a fazê-lo, porém com um nome diferente, Gâteau des San-Cullottes.

Podemos não ter a grande certeza quando é que a receita do Bolo Rei foi criada, mas é verdade que faz parte da nossa cultura. E mesmo que eu não goste tanto assim de Bolo Rei – prefiro Bolo Rainha -, admito que o Natal não é a mesma coisa se não existir um.

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