“Put that cookie down. NOW!”

1.

Every year, my mother and I have the tradition to make cookies for Christmas. Usually, we start to make them after lunch, so we could enjoy a really cozy afternoon, in my mom’s kitchen, with its big windows, letting the sun come in – when it is not raining and grey -, with the television on stupid shows, and the Christmas tree on the background with its Christmas lights on.

We like to bake these cookies for the family and relatives, which is why we enjoy the moment so much. Everybody likes to eat them. They are not the best cookies in the world, but they are the best cookies to eat in a cold afternoon, with some tea or hot cocoa.

Every year, we make my mom’s Christmas cookies recipe, but this year, I’ve decided to try a new one. So, my mom did her cookies recipe and I did mine. And both are so different, but so good!

I’m going to share my recipe, while my mom’s is for now a secret – since only we know how to do it in our family. You will need:

280 g of all-purpose flour | farinha
140 g of sugar | açúcar
100 g of dark bittersweet chocolate chips | pepitas de chocolate
100 g of butter | manteiga
1 Egg yolk | gema de ovo
1 Teaspoon of cinnamon | colher de sobremesa de canela
1 Grated lemon peel | raspa de limão
1 Pinch of salt | pitada de sal

Whisk the butter with the sugar and the grated lemon peel. Add the egg yolk, without stopping whisking.
Bater a manteiga com o açúcar e a raspa de limão. Adicionar a gema de ovo, sem parar de bater.

Blend the flour, the cinnamon and the pinch of salt to the egg mixture. If the dough is still too gooey, add more flour until you can shape the dough.
Misturar a farinha, a canela e a pitada de sal à mistura de ovo. Mesmo que a massa continue um pouco pegajosa, adicione mais farinha até obter uma massa elástica.

Add the chocolate chips to the dough. Roll the dough until it is with the width you like. With Christmas cookie cutters, cut the dough and have fun, be original!
Adicione as pepitas de chocolate. Estique a massa. Com cortadores de massa – efeitos natalícios -, corte as bolachas e divirta-se, seja criativo!

2.

Place the cookies in oven trays and let them cook about 10 – 15 minutes (190º C).
Leve ao forno (190º C) durante 10 a 15 minutos.

I’m thinking tomorrow make a glace icing to train my cookies decoration ability. Well, only if they survived until tomorrow, since they are disappearing at light’s speed!

I really have to scream – not for other persons, but for me as well – like Arnold Schwarznegger in Jingle All the Way. Put that cookie down. NOW!


Todos os anos, eu e a minha mãe temos a tradição de fazer bolachas para o Natal. Normalmente começamos a fazer bolachas depois do almoço, para que possamos ter uma tarde bem confortável, na cozinha da minha mãe, com as suas janelas grandes que deixam entrar o Sol – quando não está a chover e cinzento – com a televisão ligada onde está a dar programas totós, e não esquecendo a árvore de Natal por detrás de nós com as suas luzinhas ligadas. Gostamos de fazer estas bolachas para a família e relativos, e por isso é que isto nos dá tanto prazer. Toda a gente gosta das nossas bolachas. Não são as melhores do mundo, mas são as melhores para serem comidas numa tarde fria, acompanhadas de um chá ou chocolate bem quentinho.

Todos os anos seguimos a receita de bolachas da minha mãe, mas este ano decidi experimentar uma nova. Por isso a minha mãe fez as dele e eu as minhas. E as duas, embora muito diferentes, estavam muito boas! Vou partilhar a minha receita enquanto que a da minha mãe vai permanecer no segredo.

Estou a pensar em fazer amanhã uma cobertura de açúcar para treinar a técnica de decoração. Isto se as bolachas sobreviveram até amanhã já que estão a desaparecer à velocidade da luz. Por vezes tenho que gritar – não só para outras pessoas mas para mim também -, como como Arnold Schwarznegger em Jingle All the Way. Put that cookie down. NOW!

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Author: M.

I’m M., the baker. Mid 20’s, tourist guide by day, chocoholic and foodie by night. I love food and everything related to it. I decided to create this blog after discovering that I love being in the kitchen, get my hands dirty and create delicious meals and desserts. Once in a while and randomly I will post other things that I enjoy in life and makes me happy, but in the end, everything will lead us to food! :)

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