Sweet Potato Jam | Compota de Batata-Doce

Like anyone else, I have my tastes on food, and sometimes there are those things that I don’t like, but by trying and testing various recipes, I slowly came to like some of them. For instance, I didn’t like tomato. I know!, who doesn’t like tomato?! But with patience and time, I learn to like it, and now, there’s almost any meal that I don’t eat or use tomatoes. The most important thing is how you use the ingredients, how you mix food, the way you cook them in general. You can always transform something that you don’t like in something very delicious and from another world.

That’s what I’m trying to do with sweet potato. I like the idea of liking sweet potato, and when I think I’m convinced that sweet potato is good, I feel a great disappointment and sadness when I eat it. I really like the cool and rustic look of the sweet potato. I like the smell and its texture, when they came directly from the fire-wood oven. But I really don’t like the taste. Sweet potatoes came from Latin America to Europe, and now it is produced near from 53 thousand tons per year, only in Europe. In Portugal, it is produced 22 thousand tons, and Madeira Island it’s the Portuguese region where came the biggest part of sweet potato, with 9.400 tons per year.

1.Sweet potatoes

Sweet potato is the best for those who are trying to lose weight; it has a high level of energy and a small quantity of sugar, which means, it’s also good for the diabetic ones.

I’ve decided to try a blogger’s friend recipe – check her blog and the original recipe here – and I must say that the final result is absolutely surprising.

For now, I’ve just made enough jam for me and E. to eat. If you want to do a bigger quantity, of course you’ll have to use a bigger quantity of ingredients.

2.

Cook the sweet potato (I used 2) in boiled water and then, just skin them.
Cozinhe as batatas-deoces (usei 2) em água a ferver e depois retire a pele.

Smash the sweet potato with 2 teaspoons of lemon juice.
Esmague as batatas e adicione 2 colheres de sobremesa de sumo de limão.

In a good iron pan, put 350 grams of sugar and just enough water to cover it. When the sugar has dissolved and the water is almost to boil, add the smashed potato and cinnamon (I used 1 ½ teaspoon of it).
Num tacho, coloque 350 gramas de açúcar e água suficiente para cobrir. Quando o açúcar se dissolver e a água se encontrar quase no ponto de ferver, adicione as batatas-doces esmagadas e canela – 1 1/2 colher de sobremesa.

Now come the delicate part. You will have to stir the jam until it gets thicker, so it won’t stick and burn into the pan. Don’t panic – like me – if it doesn’t seem to be bulky, it takes a while, and you’ll have just to be patient.
Mexa sem parar a mistura para que não se agarre nem queime. Vai demorar até que a mistura engrosse e portanto terá que ser paciente.

Now, when it comes to the point of getting thick and it glue to the spoon, you can add sliced almonds (I used about 95 grams).
Quando a compota engrossar e for difícil cair da colher, adicione as amêndoas laminadas (95 gramas).

3.

When you’ll get to the point of start seeing the bottom of your pan, while you’re stir the jam, it means that is in the right point!
Quando atingir o ponto estrada, significa que a compota está pronta e no ponto certo!

Don’t forget to save the jam in a sterilized jar and when opened, to save it in the freezer.
Não esqueça de esterilizar os frascos e quando aberto, guardar no frigorífico. 

If you are one of those who like to give homemade gifts to your family or friends in special occasions, here is an idea of what you can do, because I got to tell you, this jam is something delicious!

I have already a special destiny to my jam, and I think I’m going to make many people happy this Christmas..!

4.


Como toda a gente, tenho as minhas coisas no que toca à comida, e por vezes, existe aquelas coisas que não gosto mesmo. Mas ao experimentar novas e variedades receitas, aos poucos vou começando a gostar de algumas. Por exemplo, não gostava de tomate. Eu sei, quem é que não gosta de tomate?! Mas com tempo e paciência, aprendi a gostar e agora são raras as vezes que não tenha tomate presente às refeições. A coisa mais importante é como se usam os ingredientes, como se mistura e como se cozinha no general. Pode-se sempre transformar algo que não se goste tanto em algo verdadeiramente delicioso.

É isso que ando a tentar com as batatas-doces. Gosto da ideia de gostar de batata-doce, mas quando estou convencida que batata-doce é boa, sinto um grande desgosto e tristeza quando como uma. Adoro o aspecto rústico de uma batata-doce, do cheiro e da textura, especialmente quando ainda estão quentinhas e acabadinhas de sair do forno. Mas, realmente, não gosto do sabor.

As batatas-doces viajaram da América Latina para a Europa e agora é produzida cerca de 53 toneladas por ano, só na Europa. Em Portugal é produzida cerca de 22 toneladas, e é da Madeira que vem a maior quantidade de batatas-doces, com cerca de 9.400 toneladas por ano.

É do melhor para se comer para quem está de dieta e a tentar perder peso; tem uma grande quantidade de energia e pequenas quantidades de açúcar, o que significa que também é bom para os diabéticos.

Decidi experimentar a receita de uma amiga do mundo dos blogues e tenho a dizer que o resultado final é absolutamente surpreendente. Se gostam de oferecer prendas caseiras à vossa familiar, aqui fica uma ideia – acredite que esta compota é verdadeiramente especial!

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2 thoughts on “Sweet Potato Jam | Compota de Batata-Doce

  1. Olá Marly, mudou o layout do seu cantinho, que giro ficou !! 🙂
    Obrigada por testar a receita, a sua ficou com uma cor tão linda e sei que é uma delicia !
    Ainda bem que gostou ! 🙂
    Boas festas e um beijinho

    Like

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